Доступність посилання

ТОП новини

Путін не дослухався до останнього попередження Обами?


Барак Обама (праворуч) і Володимир Путін, архівна фотографія
Барак Обама (праворуч) і Володимир Путін, архівна фотографія
Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом США Бараком Обамою наголосив, що Росія в разі «подальшого поширення насильства» на східні регіони України і Крим «залишає за собою право захистити свої інтереси і російськомовне населення, що живе там», повідомила в ніч на неділю прес-служба Кремля.

За версією Москви, Путін у розмові привернув увагу Обами на нібито «наявність реальних загроз життю і здоров’ю громадян Росії і численних співвітчизників, які перебувають на українській території».

У чому, на думку Путіна, полягають ці «загрози» і що він вважає за «насильство», в повідомленні не сказано.

Обама: Путін порушив міжнародне право і зобов’язання Росії

Тим часом прес-служба Білого дому повідомила, що Обама в цій розмові назвав дії Росії в Україні ясним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України.

Він із глибоким занепокоєнням наголосив, що це є порушенням міжнародного права, а також зобов’язань Росії за Хартією ООН і за базовою угодою з Україною 1997 року та несумісне з Будапештським меморандумом 1994 року і Хельсінським прикінцевим актом ОБСЄ.

Обама засудив воєнне вторгнення Росії на територію України і дав Путіну чітко знати: подальше порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності України негативно вплине на становище Росії в міжнародній спільноті.

США попереджають Росію про ізоляцію у світі

Зокрема, США вже зараз зупиняють участь у підготовчих зустрічах до планованого в російському Сочі саміту країн «Групи восьми», сказав він.

Подальше ж порушення Росією міжнародного права призведе до ще більшої політичної і економічної ізоляції Росії, попередив Обама.

За його словами, наступними годинами і днями США проведуть термінові консультації з партнерами в Раді безпеки ООН, Північноатлантичній раді, Організації з безпеки і співпраці в Європі і з країнами, що підписали Будапештський меморандум, із цього приводу.

Вашингтон із партнерами готує термінову допомогу урядові України

Народ України має право сам визначати своє майбутнє, наголосив Обама.

Він також дав вказівку своїй адміністрації продовжити термінову роботу разом із іноземними партнерами про підтримку чинного уряду України, зокрема, про надання термінової технічної і фінансової допомоги.

Крім того, США обіцяють далі близько консультуватися з союзниками і партнерами, з урядом України і з Міжнародним валютним фондом, про надання новому українському урядові значної фінансової допомоги на підтримку фінансової стабільності й необхідних реформ, щоб дати Україні змогу провести успішні президентські вибори і підтримати її на шляху до демократичного майбутнього, повідомив Білий дім.

Путін розв’язав собі руки для війни проти України

Розмова Обами і Путіна, що протривала півтори години, відбулася в суботу, коли в Москві вже було близько півночі на неділю. Приводом до неї стало рішення верхньої палати парламенту Росії схвалити звернення російського керівника про «використання Збройних сил Російської Федерації на території України до нормалізації суспільно-політичної ситуації в цій країні».

Цей крок депутати Ради федерації Федеральних зборів Росії схвалили одноголосно ввечері у вихідний день, у суботу, вже менш як через дві години після звернення російського президента.

За словами Путіна, вторгнення необхідне «у зв’язку з небувалою ситуацією, що склалася в Україні, загрозою життю громадян Російської Федерації, наших співвітчизників, особового складу військового контингенту Збройних сил Російської Федерації, що дислокується відповідно до міжнародних договорів на території України (Автономна республіка Крим)».

При цьому звернення Путіна стосується введення військ не тільки до Криму, а на всю територію України.

Речник президента Росії повідомив відтак, що власне рішення ввести війська Володимир Путін наразі ще не ухвалював.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG