Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття готове прийняти жителів південно-східних областей і Криму


Акція проти вторгнення Росії в Крим у Сімферополі, 6 березня 2014 року
Акція проти вторгнення Росії в Крим у Сімферополі, 6 березня 2014 року
Більше п’яти тисяч жителів південно-східних областей України і Криму готове прийняти Прикарпаття, надавши їм притулок і тимчасове проживання у разі загострення конфлікту, спричиненого протиправною інтервенцією російських військ на території України. Про це повідомила співголова координаційної ради з питань надання допомоги під час надзвичайних ситуацій на Прикарпатті Леся Аронець.

За її словами, дві тисячі осіб зможуть розмістити в гуртожитках навчальних закладів, інтернатах, ще кілька сотень – у трьох дитячих санаторіях і закладах соціального захисту, більше чотирьохсот сімей готові прийняти релігійні організації, є також пропозиції від простих людей, які пропонують взяти потерпілих у свої родини.

Від неділі працює гаряча телефонна лінія +38 0993112515, за якою звертаються і ті, хто хоче допомогти, і ті, кому потрібна допомога.

За два останні дні було більше трьохсот дзвінків. Одну родину з Харківщини поселили в сім’ї івано-франківців, сьогодні приїжджають ще дві татарські родини з дітьми з Бахчисараю, яких зголосилася прийняти приватний підприємець з приміського села. Найближчим часом очікується приїзд ще 14 родин.

За словами Лесі Аронець, це є прикладом народної дипломатії: «нехай усі переконуються, що бандерівці не мають кулеметів, а відкривають двері своїх помешкань тим, хто цього потребує». При цьому Аронець наголошує, що на це не йде жодної копійки бюджетних чи грантових коштів.

Окрім того, на Прикарпатті створені 24 центри психологічної допомоги для учасників Майдану та потерпілих з півдня і сходу України. За словами директора обласного центру практичної психології і соціальної роботи Людмили Підлипної, в області є майже 1200 фахівців психологічної служби, з них 300 крім фахової психологічної освіти мають і психотерапевтичну.

Психолог Мар’яна Озорович наголошує, що «людям потрібно допомогти оговтатися від того, що вони пережили, зняти стресовий стан, внутрішню напругу, повернутися до звичного життя».

До роботи центрів залучені не лише психологи, а й медики, освітяни, журналісти. Обласний центр практичної психології і соціальної роботи входить до координаційної ради з питань надання допомоги під час надзвичайних ситуацій на Прикарпатті.

Цю координаційну раду створили нещодавно в межах українсько-угорського проекту «Гуманітарна допомога в західній Україні». У її склад увійшли представники громадських і релігійних організацій, благодійних фондів, органів державної влади і місцевого самоврядування, управління з надзвичайних ситуацій.
XS
SM
MD
LG