Доступність посилання

ТОП новини

ЄС зупиняє переговори з Росією про візи і договір і погрожує дальшими санкціями


Герман Ван Ромпей (л) і президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу (п) на прес-конференції після саміту ЄС у Брюсселі, 6 березня 2014 року
Герман Ван Ромпей (л) і президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу (п) на прес-конференції після саміту ЄС у Брюсселі, 6 березня 2014 року
Європейський союз зупиняє переговори з Росією про пом’якшення візового режиму і про новий договір про співпрацю через її дії в Україні, заявив сьогодні після позачергового саміту ЄС у Брюсселі голова Європейської ради Герман Ван Ромпей.

Крім того, наголосив він, Євросоюз розгляне запровадження таких санкцій, як замороження активів і візові обмеження проти російських посадовців, якщо Росія не почне переговорів із владою України «протягом наступних кількох днів».

Такі переговори між Москвою і Києвом мають дати результат «за короткий час», додав він.

Зупинення переговорів із Росією є тільки першим етапом санкцій із трьох, які узгодили керівники країн ЄС, додав Ван Ромпей.

«Будь-які подальші кроки Росії з метою дестабілізувати становище в Україні призведуть до тяжких і далекосяжних наслідків для відносин між Європейським союзом і країнами-членами, з одного боку, і Росією, з іншого», – застеріг чільник Євросоюзу.

За його словами, в такому разі йтиметься також про широкий обсяг економічних санкцій.

Європейська комісія і верховний представник ЄС із закордонних справ почнуть попереднє планування таких заходів, додав Герман Ван Ромпей.

Крім того, він наголосив, що рішення Верховної ради Криму проводити референдуми суперечать Конституції України і відтак незаконні.
XS
SM
MD
LG