Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Щекун: це було важко пережити...


Андрій Щекун, координатор Євромайдану в Криму
Андрій Щекун, координатор Євромайдану в Криму

Олексій Козакевич

Сімферополь – У четвер стало відомо, що самопроголошена кримська влада після ультиматуму офіційного Києва звільнила вісьмох заручників, серед яких був і голова Всекримської Української Ради, координатор кримського Євромайдану Андрій Щекун. Він зник ще зранку 9 березня. Разом з головою Піклувальної ради Української школи-гімназії в Сімферополі Анатолієм Ковальським українського активіста викрали на сімферопольському залізничному вокзалі представники «самооборони Аксьонова». Коли я телефонував Андрію Щекуну, він ще перебував у херсонській лікарні, але вже збирався до Києва, де його чекає дружина. Питаю, як самопочуття?

– Трохи є слабість. Щойно зробили операцію, витягли з руки дві кулі – «самооборонці» стріляли у мене з «травмата». Радий, що в Україні, що вже вільний, тримаюся. Тільки прикро за Крим, що його так здали.

– Вже розмовляв з рідними?

– Так, як тільки опинилися на Чонгарі одразу залелефонував дружині. Людмила відвезла трьох наших дітей на Львівщину і зараз чекає мене в Києві.

– Андрію, знаю, що важко було...
Били, катували, електрику підключали, лупили по спині. Випитували, чи пов'язаний з «Правим сектором», хто фінансує, хто керує
– Пережив жахливі часи, такого, не дай Бог, комусь таке пережити. Били, катували, електрику підключали, лупили по спині. Випитували, чи пов'язаний з «Правим сектором», хто фінансує, хто керує... В принципі, все витримав, сили волі вистачило. Крім того, знущалися деякі охоронці, стріляли у руки і ноги з пневматичної зброї. Не давали їсти, інколи й пити. Було дуже, дуже важко. Але й були люди, яким ще гірше діставалося. Їх привозили майще щоночі, щоранку. Одному з хлопців вухо відрізали. А він взагалі ні до чого не причетний, хоч і прийняли його за «Правий сектор». Прострілили йому обидві ноги. З іншого хлопця ще більше знущалися, бо дізналися з фотографії в інтернеті, що був у Києві, на Майдані. Я завдяки певному досвіду був обережний у відповідях, тримався якось морально, може й тому, не так постраждав, як ці хлопці.

– Хто були ці люди, що вас утримували?
У них в головах справжня інформаційна війна, повна дурня. Були там різні люди: одні хрестики натільні зірвали, інші їх купили і принесли нам, коли про це дізналися
– Там контингент був підібраний особливий, у них у головах справжня інформаційна війна, повна дурня. Були там різні люди: одні хрестики натільні зірвали, інші їх купили і принесли нам, коли про це дізналися. А були так звані «специ», до яких нас водили нас на допит. Це 100-відсотково не кримчани, вони якось по-іншому і розмовляли, і діяли, видно було, професійно. Печінку обіцяли вирізати, інші подібні жахливі речі говорили. Схоже, що це були чеченці. А всі решта, охоронці – колишні військові, які відслужили армії, на Чорномоському флоті. Схоже, це були кримчани, вони себе називали «армія Криму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG