Доступність посилання

ТОП новини

Адам Міхнік: Україні потрібно багато терпіння, треба почекати два-три роки


Адам Міхнік: «Курка – не птиця, Україна – не Росія, а «заграниця»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Адам Міхнік: «Курка – не птиця, Україна – не Росія, а «заграниця»

Під час зустрічі зі студентами Києво-Могилянської академії польський дисидент і політв’язень, один з ідейних натхненників руху «Солідарність» та редактор «Газети виборчої» Адам Міхнік похвалив Олександр Турчинова за вето, накладене на скасування закону про мови, за яким російська отримала статус регіональної, а Арсенія Яценюка за слова про уряд самовбивць.

«Я був дуже щасливий, коли ваш Турчинов сказав ні, вето. Це сигнал для Європи, що в Києві в уряді є демократи, які розуміють, що таке сучасна Європа. Ми в Польщі дуже боялись, якщо на Сілезії будуть двомовні написи: польською і німецькою, – але нічого не трапилось. Є польські і німецькі», – запевняє він.

Українцям він побажав терпіння і пильності до нових політиків.

«Треба дивитися політикам на руки і не голосувати емоціями, а розумом. Ми думали, що якщо будуть вільні вибори, все буде добре. Ні. По-перше, ми бачимо конфлікти нового типу, і ви в Україні теж це побачите. Проте треба розуміти, що потрібно, щоб були справжні інститути – парламент, незалежні суди, юстиція. Треба багато терпіння, треба почекати два-три роки. Мені дуже сподобалось, коли ваш прем’єр-міністр сказав, що це уряд самовбивць, але це треба робити. Те саме було в Польщі, я це прекрасно пам’ятаю. Нам казали, що ми злодії, кар’єристи, але ми зробили те, що останні 25 років стали найкращими роками за всі століття нашої історії», – сказав він.

Нещастям 20 століття Адам Міхнік називає моноетнічніть і одномовність країн, а те, що сталося у Києві на Майдані, – найважливішим уроком для всієї Європи і світу.
XS
SM
MD
LG