Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична операція: як діяти?


Київ – Українська влада й силовики діють повільно, з помилками, але інакше вони зараз не можуть, заявляють військові експерти, даючи оцінку антитерористичній операції, яка розпочалася в Україні. Виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов запевняє, що такий перебіг операції має на меті уникнути жертв серед мирних мешканців. Тим часом СБУ звітує, що виявило координаторів терористів і сепаратистів: у службі безпеки запевняють, що це фахівці підрозділів розвідки Російської Федерації, що вони мають на меті спровокувати кровопролиття, щоб мати підставу для подальшої окупації України.

Антитерористична операція в Донецькій та Луганській областях має на меті захист людей, а відтак, влада й силовики діють, щоб уникнути жертв. Про це заявив на своєму офіційному сайті виконувач обов’язків президента України, спікер Олександр Турчинов. За його словами, Київ, місцева влада та прості українці змогли локалізувати сепаратизм і тероризм у багатьох регіонах, тому проблеми нині залишилися тільки на Донбасі.
Плани Російської Федерації, щоб палав весь Південь і Схід України
Олександр Турчинов

«Плани Російської Федерації були і залишаються брутальними – вони працюють над тим, щоб палав весь Південь і Схід України», – наголосив він.

Також Турчинов сказав, що небезпека на Донбасі залишається серйозною, тож українцям, які хочуть допомогти Батьківщині, варто йти до лав Збройних сил або Нацгвардії, а не «бити вікна у Верховній Раді».

Частина українців у соцмережах обурюється недоліками у проведенні антитерористичної операції, зокрема тим, що в Краматорську озброєні бойовики змогли захопити шість бронемашин та полонити частину українських військових. Водночас українська влада без жертв повернула контроль над аеродромами Краматорська та Слов’янська, частину бойовиків захопили українські спецпризначенці, а СБУ – виявила і оприлюднила імена координаторів захоплення міст Донбасу та їхні плани, які надійшли з Кремля: призвести до загибелі понад 100 людей, щоб дати підстави Росії ввести війська на схід України, повідомляють в СБУ.

Швидко не вийде?

У нинішніх умовах антитерористична ситуація на Донбасі потребує великих ресурсів, часу і значного рівня підготовки силовиків та військових, вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. І головним завданням влади тут є гарантування безпеки місцевих мешканців, вважає експерт.
Операція має кілька етапів. Потрібна досить тривала, філігранна робота спецслужб
Ігор Семиволос

«Люди на Донеччині зараз найбільше потребують безпеки. Після завершення гарячої фази операції (звільнення захоплених об’єктів) силовики мають забезпечити безпеку територій, які беруть під контроль. Саме така форма антитерористичної операції показує найбільшу ефективність у світі. Операція, як заявляв в. о. президента Олександр Турчинов, має кілька етапів. Бажання мати швидкий результат (звільнення будівель) – це, поза сумнівом, великі жертви серед цивільного населення, а їх треба за будь-яку ціну уникати. Потрібна досить тривала, філігранна робота спецслужб у містах, потрібен контроль, щоб ситуація не розповзалася по регіонах», – підсумовує експерт.

Ігор Семиволос припустив, що терористи, які, на його думку, підтримуються російськими спецслужбами, здійснюють низку ударів, які відволікають від головних їхніх цілей – міст Слов’янськ та Краматорськ. І намагаються сіяти паніку серед місцевих мешканців, щоб частина з них підтримувала сепаратизм і легко піддавалася впливам.
Військова техніка з російськими прапорами входить у Слов'янськ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Згурець: головне – координація підрозділів і мінімум втрат

Зі свого боку, військовий експерт Сергій Згурець вважає дії української влади адекватними, враховуючи нинішні умови та обмежені ресурси.
Зону конфлікту намагаються охопити Збройними силами, а діяти всередині – силами спецпідрозділів, Нацгвардії та приватних охоронних фірм
Сергій Згурець

«Влада вживає ті заходи, які може. Негативний чинник: підрозділи МВС в регіоні не готові вирішувати державні завдання. Орієнтуються на стару владу та на закордонний вплив. Тому зону конфлікту намагаються охопити Збройними силами, а діяти всередині – силами спецпідрозділів, Нацгвардії та приватних охоронних фірм. За таких умов ризики є найменшими. Підрозділи на зразок «Альфи», які готові до таких завдань найбільше, в нинішніх умовах мають правові обмеження у застосуванні зброї», – пояснює аналітик.

За словами Сергія Згурця, влада для успіху антитерористичної операції має забезпечити безпеку виконавців, координацію спецпідрозділів та новостворених структур, таких як Нацгвардія, і конкретизувати завдання для військових. Наразі солдати Збройних сил, констатує експерт, не завжди знають, де мирні мешканці, де озброєні радикали і коли варто застосовувати зброю. Саме цим він пояснює захоплення шести одиниць бронетехніки у Краматорську, про яке повідомили журналісти, а потім визнали і в Міноборони.

Більшість експертів, серед яких і координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук, вважають нормальним те, що антитерористична операція та підготовка до неї відбувається повільно, оскільки майже всім її учасникам доводиться набувати досвід одразу в бойових умовах. Між тим, це позбавляє українську владу шансів швидко здолати озброєних прихильників приєднання до Росії на Донбасі, оскільки, на думку Сергія Згурця, терористів готували до протидії професіоналам, а до експромту з боку супротивника вони менше підготовлені.
Українські спецпризначенці висадились поряд зі Слов'янськом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG