Доступність посилання

ТОП новини

СБУ затримала «віце-мера» Слов’янська – речниця


Служба безпеки України затримала заступника самопроголошеного мера Слов’янська, громадянина України Ігоря Перепечаєнка.

Як повідомила керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, за оперативними даними, Перепечаєнко «причетний до організації сепаратистських заходів і масових сутичок у Донецькій області, які супроводжувалися насильством, опором представникам органів влади».

«Відомо, що Перепечаєнко встановив контакт із членами розвідувально-диверсійної групи ГРУ Генштабу збройних сил Росії, якою керує «Стрєлок» (громадянин Росії, полковник розвідки Ігор Гіркін) і сприяв зазначеним особам в організації ними терористичних актів у Донецькій області. Ці дії представників спецслужб Росії призвели до загибелі співробітника СБУ під час виконання службових обов’язків», – наголосила речниця СБУ.

Остапенко розповіла, що 22 квітня за завданням «Стрєлка» Перепечаєнко чартерним рейсом вилетів до Москви, де спілкувався з журналістами «Першого каналу», а також «отримав інструкції і вказівки від куратора іноземної сторони про вжиття заходів для посилення ескалації ситуації в східних регіонах України».

За словами керівника прес-центру спецслужби, «куратор передав для «Стрєлка» 19 тисяч доларів і технічний засіб для шифрування телефонних розмов».

Під час повернення з Москви в результаті спецоперації СБУ Перепечаєнка затримали в аеропорту «Донецьк». «Зазначені грошові кошти та технічний засіб вилучені», – поінформувала Остапенко.

За її словами, співробітники СБУ опитують Перепечаєнка «для отримання фактів причетності до скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу (масові заворушення), а також ухвалюється рішення про початок досудового розслідування».

Речник СБУ Марина Остапенко також повідомила на брифінгу, що Служба безпеки Україна встановила справжнє ім'я офіцера ГРУ Росії, який діє в Україні під іменем Ігор Стрєлков.

За її словами, справжнє ім'я Стрєлкова – Ігор Всеволодович Гіркін. Він громадянин Росії, полковник. Народився 17 грудня 1970 року. Номер паспорта громадянина Росії: №4506460961, зареєстрований у Москві за адресою Шенкурський проїзд 8Б, квартира 136.

Гіркін раніше неодноразово відвідував Україну з російським закордонним паспортом і востаннє легально перетнув український кордон 26 лютого 2014 року, прилетівши рейсом Шереметьєво-Сімферополь, повідомила Остапенко.

При цьому вона нагадала, що саме в ніч із 26 на 27 лютого відбулося захоплення будівлі Верховної Ради Криму.
Полковник ГРУ Росії Ігор Гіркін, який діє в Україні під іменем Ігор Стрєлков
Полковник ГРУ Росії Ігор Гіркін, який діє в Україні під іменем Ігор Стрєлков

XS
SM
MD
LG