Доступність посилання

ТОП новини

Безпека на 9 травня: посилення охорони і скасування акцій


Проросійський активіст в Луганську, 29 квітня 2014 року
Проросійський активіст в Луганську, 29 квітня 2014 року
Київ – Уникати масових акцій 9 травня закликають СБУ і Генпрокуратура, остерігаючись провокацій. За словами очільників відомств, небезпечно може бути не тільки на Сході, а й на Заході України. Багато українських міст, включно зі столицею, скасувало паради на честь Дня Перемоги. Тим часом, Донецьк і Луганськ святкування не скасовує, у Донецьку навіть запланована театралізована програма.

Виконувач обов’язків Генпрокурора Олег Махніцький закликав для уникнення провокацій не виходити 9 травня із масовими акціями.

«Я доручив прокурорам, щоб вони провели профілактичну роботу, щоб вони провели розмови з представниками політичних партій, щоб ті утрималися взагалі від будь-яких акцій, – зазначив він. – Бо ми бачимо приклад в Одесі, коли акція була, в принципі, мирною, але під час мирної акції дуже легко вчинити будь-які провокації, що може призвести до тяжких наслідків».

Найбільший «магніт» для провокацій із застосуванням зброї і вибухівки – це Донецька область, заявив голова СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, найбільш небезпечним є район Слов’янська і Краматорська, де триває антитерористична операція, а бойовики застосовують як щит мирне населення. Однак Наливайченко не виключає загострення ситуації і на Заході України.
Затримано у Львівській області групу людей, які ввозили вибухівку
Валентин Наливайченко

«Сьогодні вранці затримано у Львівській області групу людей, які ввозили вибухівку. Це свідчить про те, що саме в ці регіони намагаються доставити вибухівку і знаряддя», – заявив Наливайченко у середу.

Правоохоронці затримали також диверсійні групи, які діяли в Одесі та Запоріжжі, зазначає голова СБУ. Окрім того, за його словами, 27 міських голів у Донецькій, Луганській та Запорізькій областях, які підтримали референдум щодо від’єднання від України східних областей, отримали офіційні попередження, де, зокрема, зазначено, відповідно до оновленого законодавства, що сепаратизм карається до довічного ув’язнення.

Українські міста – з парадами чи без?

У Києві параду не буде, за винятком салюту, обмежаться покладанням квітів і заходами у школах, зауважує голова КМДА Володимир Бондаренко.

«Комуністи, регіонали і «Загальновоїнська спілка» Калашникова відрізок від бульвару Дружби народів до парку Слави і музею Вітчизняної війни. Ми із ними ведемо розмови, перш за все, щоб не застосовувалася непотрібна атрибутика Російської Федерації та різних елементів декору типу «георгіївських стрічок» і так далі», – повідомив Бондаренко.

Окрім того, за його словами, планується посилити охорону техногенних об’єктів, мостів і блок-постів, які зараз діють у столиці.

Також паради скасували в Одесі і Харкові. У Львові і Тернополі заплановані тільки вшанування пам’яті полеглих на війні. Тим часом, за інформацією сайтів Луганської і Донецької міськрад, там святкування Дня перемоги скасовувати не планують. У Донецьку навіть запланована театралізована програма, яка, однак, з міркувань безпеки відбудеться без участі школярів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG