Доступність посилання

ТОП новини

Чи встигнуть у Черкасах затвердити новий склад ТВК і підбити підсумки виборів мера?


Опломбовані двері від зали засідань, де зберігаються бюлетені
Опломбовані двері від зали засідань, де зберігаються бюлетені
Черкаси – 6 червня по обіді збігає термін подання пропозицій до ЦВК від місцевих осередків партій для формування нового складу Черкаської міської виборчої комісії. Попередню ТВК, яка у відведений законом термін так і не встановила результати місцевих виборів, Центрвиборчком розігнав. У новоствореної міської виборчої комісії буде лише кілька днів, щоб назвати нового мера та депутатів міськради Черкас.

Десятого червня черкащани можуть дізнатися ім’я та прізвище мера та депутатів міської ради. Саме до цього дня Центральна виборча комісія вимагає підбити підсумки черкаських виборів. Оприлюднить їх новий склад міської територіальної виборчої комісії, сформувати який мають у вкрай стислі терміни.

Відповідно до постанови ЦВК, попередня ТВК, що діяла чотири роки, «систематично й грубо» порушувала закон. Тож увечері четвертого червня ЦВК припинила її повноваження. Серед аргументів – необґрунтовані постанови щодо перерахунку голосів виборців на дільницях, а також невстановлення результатів виборів у відведений законом термін – до 30 травня.

Але постанову ЦВК члени Черкаської виборчої комісії трактували по-своєму. І зранку наступного дня знову прийшли до зали засідань у міськвиконкомі, де до цього проводили перерахунок голосів. Утім, потрапити всередину так і не змогли. Їх зустріли правоохоронці та самооборонці, які охороняли вже опломбовані двері до зали.
Самооборонці чергують біля зали засідань
Самооборонці чергують біля зали засідань

На думку юриста Черкаської обласної організації Комітету виборців України Алли Юрковської, таким чином ТВК укотре продемонструвала незнання законодавства.

Увесь етап – із 26 травня і до сьогодні – це яскрава демонстрація того, що дільничні та територіальна виборча комісія не знають законодавства
Алла Юрковська
«Увесь етап – із 26 травня і до сьогодні – це яскрава демонстрація того, що дільничні та територіальна виборча комісія не знають законодавства. Відповідно до закону України про місцеві вибори, ТВК втрачає свої повноваження з моменту ухвалення такого рішення, а не з моменту призначення нового складу», – пояснює вона.

Формування нової ТВК може бути проблемним – експерт

Затвердити новий склад Черкаської міської виборчої комісії ЦВК має найближчими днями. 6 червня опівдні завершується термін подання кандидатур від місцевих організацій політичних партій. Утім, експерт Сергій Пасічник припускає, що з формуванням нового складу ТВК теж можуть виникнути проблеми.

«Ті партії та політичні сили, які формували попередній склад ТВК, вони теж матимуть квоти. То, очевидно, що ті політичні сили, які не дуже зацікавлені в швидшому оголошенні результатів, так само можуть завести до складу ТВК людей, які по-тихому саботуватимуть процес», – зауважив у коментарі Радіо Свобода Пасічник.
Намети «проти фальсифікацій» перед Черкаською мерією
Намети «проти фальсифікацій» перед Черкаською мерією

На площі перед мерією активісти збирають голоси за перерахунок

Серед іншого, ЦВК також скасувала рішення Черкаської міської виборчої комісії про перерахунок голосів. Попередньо спірних дільниць було зо три десятки. Втім, на площі перед мерією кілька молодих активістів посеред дня збирають підписи за перерахунок. Кажуть, що вони – із громадського активу молоді. Переконують, що стоять за ідею, отримуючи за день по 20 гривень добровільних пожертв на їжу. Про постанову ЦВК знають, однак, пояснюють її інакше.

«Ну, в нас інша інформація. Сказали, що будуть перераховувати – нова територіальна комісія. Справа в тому, що до нас приходять люди, які приносять факти підкупу, фальсифікацій, різних авантюр. Тому ми тут стоїмо, збираємо. Можливо, це якось вплине на наші вибори», – розповідає активістка Яна.

Своєрідне наметове містечко «проти фальсифікацій» по периметру площі навпроти Черкаської мерії стоїть вже більше десяти днів. Нині активісти назбирали майже з півтисячі підписів черкащан, які вимагають перерахунку голосів. Іти з площі вони не збираються, принаймні до десятого червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG