Доступність посилання

ТОП новини

Україна, ЄС і Росія започатковують консультації щодо Угоди про асоціацію


Ратифікація угоди з ЄС і консультації з Росією – незалежні процеси – Клімкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Ратифікація угоди з ЄС не залежить від консультацій із Росією – Клімкін

Чільні представники України, Європейського союзу і Росії домовилися сьогодні на зустрічі у Брюсселі започаткувати механізм двосторонніх експертних консультацій Україна – Росія щодо конкретних ризиків, які може нести для двосторонніх економічних відносин поглиблена та всеохопна зона вільної торгівлі Україна – ЄС, повідомило Міністерство закордонних справ.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив після зустрічі: «Важливо, що є спільне розуміння: Угода про асоціацію не несе проблем. Ми говоримо тільки про потенційні ризики від імплементації документа, одночасно визнаючи його переваги. Ми готові обговорювати ризики, але курс України на європейську інтеграцію залишається незмінним».

Як мовиться у спільних висновках за результатами зустрічі, нові умови торгівлі мають на меті створити позитивні наслідки для всіх сторін, але їхнє втілення може призвести до певних економічних ризиків між Україною і Росією. Щоб уникнути їх і створити сприятливі умови торгівлі й економічних відносин, учасники домовилися створити механізм консультацій, що буде зосереджений у першу чергу на технічних нормах, стандартах, митних питаннях, процедурах оцінки відповідності, санітарних і фітосанітарних заходах тощо, які випливають зі впровадження Угоди про асоціацію з поглибленою і всеохопною зоною вільної торгівлі між Україною і ЄС.

За досягненою домовленістю, Росія подасть детальний перелік питань, які викликають у неї занепокоєння, і можливих ризиків до 20 липня, експерти в перебігу двосторонніх українсько-російських консультацій намагатимуться вирішити їх, а в разі потреби до цього двостороннього процесу можуть долучатися й експерти ЄС. Попередній звіт вони мають подати не пізніше як 1 вересня. Відтак учасники нинішньої зустрічі – міністр закордонних справ України Павло Клімкін, єврокомісар із питань торгівлі Карел Де Гюхт і міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв – мають зустрітися знову 12 вересня у Брюсселі, щоб обговорити результати роботи експертів.

Як наголосив Клімкін, ніякі ймовірні зміни до Угоди про асоціацію України й ЄС, яка вже остаточно підписана і ратифікована кількома країнами, не обговорювалися. Так само він наголосив, що започаткований нині процес консультацій ніяким чином не впливає на ратифікацію угоди, що є цілком незалежним процесом.

Україна і Євросоюз завершили підписання Угоди про асоціацію 27 червня – того дня була підписана її економічна частина; політична частина була підписана ще 21 березня. Також того дня свої аналогічні угоди з ЄС підписали Молдова і Грузія. Молдова вже ратифікувала свою угоду, Грузія збирається зробити це наступного тижня. В Україні, за словами чільних посадовців, процес підготовки до ратифікації триватиме тижнями. У Євросоюзі ці три угоди вже ратифікували дві країни – Румунія і Литва.

XS
SM
MD
LG