Доступність посилання

ТОП новини

Зарина Аметова: «Я хочу одного: щоб знайшли убивць чоловіка»


Похорони Решата Аметова, Сімферополь, 18 березня 2014 року
Похорони Решата Аметова, Сімферополь, 18 березня 2014 року

Сімферополь – Три місяці минуло відтоді, як у Криму виявили тіло 39-річного кримського татарина Решата Аметова, якого закатували у перші тижні окупації півострова. Відомо, що 3 березня Решат Аметов вийшов з дому з наміром піти у військкомат та записатися до лав добровольців. Пізніше з’ясувалося, що він брав участь у мирному одиночному протесті проти окупації Криму російськими військами на центральному майдані Сімферополя, звідки кілька осіб із так званих загонів «самооборони Криму» повели його у невідомому напрямку. Через два тижні Решата Аметова знайшли мертвим за 50 кілометрів від Сімферополя. На тілі чоловіка були численні ознаки тортур, а поруч знайшли наручники. Через його смерть сиротами залишилося троє дітей.

Молодшій доньці Решата Аметова сім місяців. Старшому хлопчику має виповнитися шість років. Родина мешкає у недобудованому будинку на околиці Сімферополя, у селищі компактного розташування кримських татар. І хоча до родини Аметових вже не має такої великої уваги преси, як раніше, дружина покійного Решата Аметова – Зарина – не дуже охоче спілкується з журналістами. Каже, що їй важко, діти дуже сумують за батьком, старший уже знає, що його немає серед живих.

Зарина Аметова
Зарина Аметова

«Досі не можу повірити, що чоловіка поруч немає. Без нього дуже важко. Він завжди допомагав мені з дітьми, без нього важко і матеріально», – розповідає дружина закатованого Решата Аметова.

Сьогодні жінка отримує виплати на дітей у розмірі близько 100 гривень на дитину і допомогу як мати-одиначка. Найбільший клопіт багатодітної родини, яка залишилася без єдиного годувальника, – недобудований дім напередодні зими. Нещодавно до родини завітали представники лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, які передали дружині покійного 10 тисяч доларів. Ці гроші стали частиною гуманітарної допомоги за рахунок Премії «Солідарності», яку Джемілєв нещодавно отримав у Польщі. На горе родини відгукнулися й інші небайдужі люди: з усього світу надходили пакунки з речами для дітей та гроші. Як розповідає брат закатованого Решата Аметова – Рефат, більше всього допомоги надійшло від співвітчизників та з материкової України.

Рефат Аметов
Рефат Аметов

«У Криму це кримські татари, звісно, але головна допомога надійшла з України. Вони допомогли усім, вони надсилали речі дітям, присилали гроші», – каже Рефат Аметов.

На початку квітня Слідчий комітет управління Російської Федерації по «Республіці Крим» порушив кримінальну справу за статтею «вбивство». Наразі триває розслідування обставин справи. Як стало відомо Радіо Свобода, у цій справі вже змінився четвертий слідчий.

Брат убитого Рефат Аметов каже, що хотів би поспілкуватися з російськими журналістами, адже вони так і не наважилися заїхати сюди і розпитати родину. «Чим далі, тим більше люди розумітимуть, що його вчинок абсолютно символічний, так само як розкриття цього вбивства носитиме визначний характер», – каже він.

Зарина Аметова не вірить, що справу колись розкриють, і все ж вона каже коротко, що єдине, чого хоче – щоб знайшли тих, хто вбив її чоловіка і батька її дітей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG