Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Надії Савченко розповіли, як захищатимуть її


Надія Савченко
Надія Савченко

25 липня у Воронезькому обласному суді відбудеться розгляд апеляції адвокатів на арешт військовослужбовця Збройних сил України Надії Савченко. Вона братиме участь у засіданні за допомогою відеоконференції. Раніше Новосманський суд Воронежа ухвалив рішення про взяття під варту Савченко до 30 серпня. Напередодні засідання адвокати Надії Савченко Ілля Новиков і Марк Фейгін відповіли на запитання Радіо Свобода,

Розмова з Іллею Новиковим відбулася одразу ж після того, як він відвідав Надію Савченко.

– Пане Новиков, які у Вас враження від стану, в якому знаходиться Надія?

Вона дуже бадьоро тримається, налаштована по-бойовому

– Надія знаходиться в нормальному стані, все у неї в порядку, наскільки може бути в порядку людини, яка утримується в СІЗО. Вона добре себе почуває, займається в камері фізкультурою. У нас була з нею робоча зустріч перед розглядом апеляції на її арешт у Воронезькому обласному суді. Я до неї приїхав з документами, привіз передачу – продукти, одяг, по мінімуму все, що вона просила. Вона каже, що у неї є всі продукти, які їй потрібні, є вся їжа, їй зараз нічого не потрібно. Просить тих, хто рветься збирати їй якусь допомогу, цього не робити, бо вважає, що є більш важливі та термінові речі, які не пов’язані з нею. Загалом, вона дуже бадьоро тримається, налаштована по-бойовому.

– Ви писали в блозі декілька днів тому, що не всі продукти можна передавати. З того, що вдалося передати Надії, можете назвати щось?

Що її хвилює принципово, в першу чергу, – те що відбувається в Україні зараз. І тільки в другу чергу, що відбувається з нею самою

– У СІЗО старі радянські правила. Російська тюремна система взагалі живе за радянськими правилами. Тоді ще не було холодильників нормальних, і зробили таке правило, що з квітня по жовтень не можна передавати молоко. Я передав їй сухий молочний порошок, який можна розводити водою. Я хочу тільки наголосити, що для всіх, кого хвилює побутова сторона питання, Надія Савченко – це абсолютно не та людина, яка може якось вередувати, на щось скаржитися. Вона твердо дала зрозуміти, що не потрібно турбуватися про побутову частину її існування тут. Що її хвилює принципово, в першу чергу, – те що відбувається в Україні зараз. І тільки в другу чергу, що відбувається з нею самою. Це те, що я хотів донести до людей, які турбуються про те, як вона себе почуває. Вона себе почуває нормально. Вона боєць, і відсутністю свіжого молока її не налякаєш.

– Вона буде виступати російською мовою чи українською?

Якщо вона захоче в засіданні говорити українською, то їй забезпечать переклад. Ми з нею в камері говорили українською, для неї це простіше

– Вона може говорити російською, це не завжди відповідає нашим високим літературним нормам, але я думаю, вона свою позицію донесе і російською. У всіх випадках, коли для людини російська не рідна мова, приймає участь перекладач. Тому якщо вона захоче в засіданні говорити українською, то їй забезпечать переклад. Ми з нею в камері говорили українською, для неї це простіше.

– Для багатьох було вельми несподіваною Ваша участь у цьому процесі. Чому Ви вирішили брати участь у ньому?

– Я адвокат, і для мене брати участь у процесах щодо захисту людей від кримінального обвинувачення – це нормально. Це складна справа, вона складна і за своєю правовою фактурою, тому що не кожен день у нас відбувається така ситуація, в якій людину викрадають з-за кордону. Бувають різні причини, за якими люди оскаржують затримання, це все типові випадки. Випадок Надії Савченко дуже нетиповий, в цьому сенсі він цікавий. Але він цікавий і з точки зору професійної.

– Як ставляться до Надії співробітники ФСВП воронезької?

– Вона наголосила, що до неї ставляться добре, немає жодної причини скаржитися на поводження з нею співробітників. З нею поводяться дуже коректно. Більше того, нам вже двічі йшли назустріч, в СІЗО. У мене взяли передачу за межами встановленого часу прийому передач, і дали поговорити з Надією теж понад встановлений правилами час. Тобто до нас ставляться максимально лояльно, на дії співробітників ФСВП немає причин скаржитися, і можна сказати їм «дякую».

– Це якось пов’язано з тим, що справа набула не тільки російського і українського, а й міжнародного розголосу?

– Справа, безумовно, набула міжнародного розголосу, але особисто мені хочеться думати, що це пов’язано з тим, що співробітники СІЗО просто порядні люди і не вважають своїм службовим обов’язком якось ускладнювати життя тим, хто перебуває під їхньою опікою. Хоча, напевно, вони розуміють, що Савченко, яка до них потрапила зараз, це людина, яка дійсно привертає до себе увагу.

– Ваш колега Марк Фейгін звертає увагу на те, що стосовно Надії Савченко з боку Новоусманського суду Воронежа було багато порушень. Наприклад, він говорив, що вона не була доставлена до суду. Ви думаєте, що при розгляді скарги ці порушення можуть бути усунені?

Для нас принципове питання пов’язане з тим, як Савченко потрапила до Росії. Її доставили насильно

Справа знакова, за нею будуть стежити всі, і сподіваюся, що суд це теж розуміє

– На всі питання, які ми ставимо, суд позитивно не відповість. Бо вже зараз видно, що на клопотання, яке Надія подавала, про те, щоб її доставили до суду особисто на розгляд, відмовлено. Вона буде брати участь з допомогою конференц-зв’язку, що, звичайно, ускладнює ситуацію, бо немає можливості порадитися з адвокатом, який знаходиться в залі суду. Але ми розуміємо, що це, швидше, другорядні такі подробиці, і тут принципове питання – щоб суд прислухався до нашої позиції про те, що саме затримання Надії Савченко було незаконним. Тому що ті протоколи, які є в справі, які говорять про те, що вона була затримана як особа без документів, і що російські слідчі органи заздалегідь не знали про те, що вона з’явиться в Росії, вони недостовірні, і ми про це говоримо, вона про це говорить, і при бажанні є повна можливість у суду і у слідства встановити, що це не так.

Тому для нас принципове питання якраз пов’язане з тим, як Савченко потрапила до Росії і як вона вперше опинилася в полі зору слідчих органів. Ми стверджуємо, і це офіційна версія захисту, що Надія до Росії потрапила не так, як це описують слідчі у своїх матеріалах, а зовсім іншим чином – її доставили насильно. Її посадили в машину з мішком на голові в Луганську, і її передали з рук в руки людям, які, як ми вважаємо, були російськими силовиками. І що ті люди, які зустрічали її в Росії, вони знали, хто до них їде, і тому всі ті матеріали і протоколи, які складалися до офіційної дати її затримання, до 30 червня, – а там у справі присутні її допити, які проводилися до цього, коли вона жила в готелі під охороною, їй нікуди не давали виходити, при цьому говорили, що вона в гостях.

Ці допити, зрозуміло, незаконні, і незаконна сама процедура затримання. У тому числі й тому, що їй не була забезпечена можливість з самого початку користуватися послугами адвоката, адвокат з’явився тільки на п’ятий день після того, як вона приїхала до Росії. Їй не дали можливості відразу ж зустрітися з українським консулом, українського консула пустили до неї в СІЗО тільки 16 липня, тобто більше, ніж через два тижні після того, як вона була затримана.

Тут маса питань, ми сподіваємося, що суд, принаймні, до нас прислухається, а не відповість на них однією фразою, що «ми перевірили ваші доводи і не знайшли їх обґрунтованими». Ми дуже сподіваємося, що в цьому випадку так не буде, оскільки справа знакова, за нею будуть стежити всі, і сподіваюся, що суд це теж розуміє і постарається, принаймні, аргументувати свою позицію.

– Як поводить себе українська консульська служба і наскільки вона активно діє?

– Ми співпрацюємо з українською консульською службою, ні найменших претензій і нарікань з приводу того, як вони себе ведуть і що вони роблять, у нас немає. У реальності консульство не так багато може зробити для свого громадянина. Тут, скоріше, що ми, як захисники, можемо зробити для забезпечення зв’язку між Надією і консульством, ніж те, що консульство саме по собі може зробити. Набагато більші надії ми покладаємо на центральну київську владу, яка по дипломатичних каналах може якось домагатися від російської влади перегляду її ставлення до Надії Савченко. Природно, що ми зі свого боку надаємо консульству всю інформацію, яку воно у нас запитує, і передаємо Надії питання, які перед нами ставлять консули, і намагаємося забезпечувати їй зв’язок з її родиною, принаймні інформаційний. Так що тут ніяких претензій, звичайно, немає. Усі, хто працює по цей бік Надії, користуються повністю довірою і взаєморозумінням.

– Можливо Ви щось хотіли б сказати аудиторії Радіо Свобода, яка не байдужа до долі Надії Савченко?

– Давайте я так скажу. Ми як адвокатами займаємося правовою стороною справи, ми не політики, ми жодним чином не претендуємо на те, щоб впливати на ухвалення рішень, які ухвалюються владою Росії, України та інших держав. Але мені здається дуже важливим для людей, які стурбовані долею Надії Савченко, є не переставати говорити про цю справу, не переставати цікавитися тим, що з нею відбувається. Тому що я оптимістично налаштований щодо того, що відбуватиметься між Росією і Україною найближчим часом. Судячи з усього, ми уникли гіршого. Судячи з усього, відкритої війни між нами не буде, а це значить, що раніше чи пізніше відбудеться якийсь обмін полоненими, затриманими, і дуже важливо, щоб до моменту, коли це відбудеться, про Надію не забули, і щоб її ім’я в цьому списку стояло одним із перших. Тому що її становище, як людини, яка знаходиться не в руках неофіційних структур, луганських і донецьких, а знаходиться в руках офіційних органів Росії, і в цьому сенсі її становище більш важке, тому що тут неможливий ніякий неформальний обмін, як це відбувається, все буде гранично офіційно і забюрократизовано. Дуже важливо, щоб ім’я Надії у списку тих, кого Україна і світове співтовариство хочуть бачити звільненими, було десь високо, і це вже залежить не тільки від нас – адвокатів, але і від усіх, хто до цієї справи небайдужий.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Відомий адвокат Марк Фейгін, який у п’ятницю буде представляти Надію Савченко у Воронезькому обласному суді, розповів про те, на чому збирається зробити акцент захист української льотчиці.

– Тут дві речі дуже важливі. Перш за все це процесуальні моменти. Цілком очевидно, що рішення суду першої інстанції – Новоусманівського, ухвалювалося з порушеннями. Є дрібні і великі порушення. Зокрема Надія Савченко не доставлялася, наприклад, до суду, хоча Кримінально-процесуальний кодекс Росії вимагає того. Тому що є маса моментів, пов’язаних з безпосередньою присутністю, там була відеоконференція, але потрібно засвідчити суду, що вона – це вона. Не кажучи вже про те, що суд взагалі не взяв до уваги, обираючи запобіжний захід, питання, пов’язані власне з її перебуванням на території Російської Федерації – як вона взагалі тут опинилася. Одного тільки представленого клопотання, в якому містилися матеріали з боку слідства про те, що вона була затримана на території Російської Федерації і законним чином перебувала під слідством, де спочатку у неї був статус підозрюваної, потім обвинуваченої. Це все викликає величезні сумніви.

Чому, власне, суд, вирішуючи питання не по суті, звичайно, не розбираючи справу, але оцінюючи документи, представлені у вигляді клопотання слідства, наприклад, не взяв на себе працю дослідити питання, як вона опинилася в Росії.

На наш погляд, вона була викрадена, по суті, передана з рук на руки із військового полону в Луганську на територію Російської Федерації. Не кажучи вже про те, що не цілком зрозуміла юридична законність взагалі дій щодо позбавлення можливості спілкування з консулом, надання повного обсягу документів іноземній громадянці рідною мовою за участю перекладача. Цього зроблено не було. Ось це процесуальні моменти, які виразно, з нашої точки зору – точки зору захисту – повинні послужити підставою до скасування рішення суду першої інстанції.

По-друге, є низка вагомих підстав, за якими можливе обрання альтернативного, не пов’язаного з утриманням під вартою, запобіжного заходу, ну, скажімо, у вигляді застави. Тому що для цього є можливості, наприклад з боку української держави в особі її консульського представництва. Є ще низка політичних моментів. Пов’язані вони з тим, що величезний резонанс, якого набула ця справа, вимагає певної строгості проходження закону з боку Воронезького обласного суду. Тому що ціна занадто велика порушень цього закону. Є низка заяв гучних, зроблених як дипломатичними відомствами, так і представниками держав, різних європейських країн, наприклад, вже в ООН прізвище Савченко звучало. І на цьому тлі порушувати закон з боку російського суду було б вже зовсім сюрреалістично. Тому політичний момент теж буде впливати на результат.

Ми, як сторона захисту, покликані використовувати всі можливості для захисту Надії, будемо, безумовно, цим у відомому сенсі маніпулювати.

– Буквально минулого тижня стало відомо про те, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив у терміновому порядку до розгляду справу Развозжаева, і, зокрема, поставив низку запитань до України і до Росії з приводу того, яким чином Развозжаев перетнув кордон України з Росією. Із Надією Савченко дуже схожа історія, тому що тут теж велике питання – яким чином вона потрапила з України до Росії. Чи збираєтеся ви використовувати це як прецедент?

– Так вже вийшло, що я починав захищати Развозжаева, поки мене з цієї справи не вивели під приводом конфлікту інтересів, справи об’єднали з «Болотною справою», по якій я проходив свідком, оскільки виступав 6 травня на мітингу. Саме я з Леонідом Михайловичем написав заяву якраз про порушення кримінальної справи в Слідчому комітеті по 122-й статті «Викрадення людини» і відмову від тієї самої явки з повинною, яка була отримана в результаті його викрадення, на якомусь зі спецоб’єктів, де він знаходився в період переміщення між Києвом і власне Москвою. Паралелізм тут, безумовно, присутній. Але також тут, у справі Савченко, це ще більш погіршене тим, що вона взагалі іноземна громадянка. Якщо Развозжаев був громадянином Росії, і абсолютно точно був вивезений з Києва і переданий з рук в руки, як я підозрюю, співробітниками СБУ співробітникам ФСБ, то що стосується Савченко, то тут, вибачте, безпосередньо передача від сепаратистів у руки спецслужб.

І ми вважаємо, що якщо ЄСПЛ правильно поставить питання, чи стане Росія брехати в кейсі Развозжаева, враховуючи, що Україна з великою ймовірністю розповість, як усе було, звичайно, то у справі Савченко ця правда нам дуже сильно може допомогти. Бо якщо один раз це робили, то хто сказав, що це неможливо було зробити повторно? Тому, звичайно, ми будемо це використовувати у своїй скарзі з приводу вже Савченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG