Доступність посилання

ТОП новини

Путін виклав свій план припинення кровопролиття в Україні


Петро Порошенко (ліворуч) і Володимир Путін
Петро Порошенко (ліворуч) і Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін вважає, що для припинення кровопролиття і стабілізації обстановки на південному сході України обидві сторони конфлікту мають узгодити та виконати низку дій.

«Перше – це припинити активні наступальні операції Збройних сил, збройних формувань ополчення південно-сходу України на донецькому та луганському напрямках», – заявив Путін.

Він пояснив, що під час свого перельоту до Монголії він «накидав» свій план вирішення українського кризи.

Володимир Путін (в центрі) під час візиту до Монголії, 3 вересня 2014 року
Володимир Путін (в центрі) під час візиту до Монголії, 3 вересня 2014 року

«Друге – відвести збройні підрозділи силових структур України на відстань, що виключає можливість обстрілу населених пунктів артилерією та всіма видами систем залпового вогню», – сказав глава російської держави.

«Третє – передбачити здійснення повноцінного і об'єктивного міжнародного контролю за дотриманням умов припинення вогню та моніторингом обстановки, створюваної таким чином у зоні безпеки», – сказав Путін.

«Четверте – виключити застосування бойової авіації проти мирних громадян та населених пунктів у зоні конфлікту. Далі організувати обмін насильно утримуваних осіб за формулою всіх на всіх без жодних попередніх умов. Шосте – відкрити гуманітарні коридори для пересування біженців і доставки гуманітарних вантажів до міста та інші населені пункти Донбасу – Донецьку та Луганську області», – зазначив він.

«І, нарешті, сьоме – забезпечити можливість направлення в постраждалі населені пункти Донбасу ремонтних бригад для відновлення зруйнованих об'єктів соціальної та життєзабезпечувальної інфраструктури, надання допомоги їм», – сказав Путін.

Путін вважає, що остаточні домовленості між владою Києва та представниками південно-сходу України могли б бути досягнуті та закріплені під час запланованої зустрічі контактної групи 5 вересня поточного року.

Президенти Росії і України Володимир Путін і Петро Порошенко не домовлялися про припинення вогню в Україні, оскільки Росія не є стороною конфлікту, заявив раніше прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

«Домовлятися про припинення вогню Росія не може фізично, оскільки не є стороною конфлікту», – заявив Пєсков.

Прес-служба Порошенка повідомила, що в телефонній розмові з Путіним досягнуто домовленості про «припинення вогню на Донбасі».

XS
SM
MD
LG