Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ оприлюднила оригінал мінського Меморандуму


Контактна група в Мінську, 19 вересня
Контактна група в Мінську, 19 вересня

На сайті ОБСЄ в суботу з’явився оригінал Меморандуму про виконання положень Протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи щодо кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану президента України Петра Порошенка та ініціатив президента Росії Володимира Путіна.

У документі наголошується, що на виконання пункту 1 протоколу від 5 вересня учасники тристоронньої контактної групи у складі представників України, Росії, ОБСЄ і представники окремих районів Донецької та Луганської областей досягли порозуміння щодо низки заходів, покликаних закріпити домовленості про двостороннє припинення застосування зброї.

Повний текст Меморандуму:

«1. Припинення застосування зброї вважається загальним.

2. Зупинка підрозділів та військових формувань сторін на лінії контакту станом на 19 вересня 2014 року.

3. Заборона на застосування всіх видів зброї і ведення наступальних дій.

4. Протягом доби з моменту ухвалення цього Меморандуму – відведення засобів ураження калібру понад 100 міліметрів від лінії контакту на відстань не менш як 15 кілометрів із кожного боку (за винятком зазначених нижче), зокрема з населених пунктів, що надасть можливість створити зону припинення застосування зброї завширшки не менш як 30 кілометрів (зону безпеки).

При цьому відвести від лінії сутичок сторін артилерійські системи калібру понад 100 міліметрів на відстань їхньої максимальної дальності стрільби, зокрема:

– 100 мм гармати МТ-12 – 9 км; 120 мм міномети – 8 км; 122 мм гаубиця Д-30 (2С1 «Гвоздика») – 16 км; 152 мм 2С5 «Гіацинт-С» (2С3 «Акація», 2С19 «Мста-С», 2А65 «Мста-Б») – 33 км, РСЗВ 9К51 «Град» – 21 км, 9К57 «Ураган» – 36 км, 9К58 «Смерч» – 70 км, РСЗВ «Торнадо-Г» – 40 км, РСЗВ – «Торнадо» – 70 км, РСЗВ «Торнадо-С» – 120 км;

– тактичні ракетні комплекси – 120 км.

5. Заборона на розташування важкого озброєння та військової техніки в районі, обмеженому населеними пунктами Комсомольське, Кумачове, Новоазовськ, Саханка, за моніторингу ОБСЄ.

6. Заборона на встановлення нових мінно-вибухових інженерних перепон у межах зони безпеки.

Зобов’язання щодо зняття раніше встановлених мінно-вибухових перепон у зоні безпеки.

7. Заборона з моменту ухвалення цього Меморандуму польотів бойової авіації та іноземних безпілотних літальних апаратів (БПЛА), за винятком БПЛА, використовуваних моніторинговою (спостережною) місією ОБСЄ, уздовж усієї лінії контакту сторін у зоні припинення застосування зброї на ширину не менш як 30 кілометрів.

8. Розгортання в зоні припинення застосування зброї моніторингової (спостережної) місії ОБСЄ у складі груп спостерігачів Організації протягом доби з моменту ухвалення цього Меморандуму. Цю зону доцільно розділити на сектори, кількість і межі яких погодити під час підготовки до роботи моніторингової (спостережної) місії ОБСЄ.

9. Виведення усіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України за моніторингу ОБСЄ».

Документ датований 19 вересня 2014 року. Його підписали посол Гайді Тальявіні (ОБСЄ), другий президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, а також Олександр Захарченко (угруповання «ДНР») та Ігор Плотницький (угруповання «ЛНР»).

XS
SM
MD
LG