Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила закон про прокуратуру


Верховна Рада України ухвалила закон про прокуратуру. За ухвалення документа у другому читанні проголосували 316 народних депутатів за необхідних 226.

Відповідно до документа, прокуратура втрачає функції загального нагляду.

Як йдеться в повідомленні на сайті парламенту, документ визначає правові засади організації прокуратури України, систему прокуратури, статус прокурорів, порядок здійснення прокурорського самоврядування, а також систему і загальний порядок забезпечення діяльності прокуратури.

Закон також запроваджує особливий порядок призначення прокурорів на посаду і звільнення їх з посади, значно розширює повноваження прокурора для здійснення представництва інтересів громадянина або держави в суді, визначає підстави і порядок здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів, запроваджує систему органів прокурорського самоврядування.

За законом, буде сформовано трирівневу систему органів прокуратури: Генеральна прокуратура України, регіональні прокуратури, місцеві прокуратури. При цьому ліквідуються спеціалізовані прокуратури (транспортні, природоохоронні), а також міські або районні в містах, районні або міжрайонні прокуратури там, де вони діють одночасно.

Президент Петро Порошенко привітав позбавлення прокуратури функції загального нагляду, повідомили у прес-службі глави держави.

Виступаючи у Верховній Раді перед голосуванням за цей закон, глава держави відзначив: «Мушу зробити те, до чого аж у чотирьох моїх попередників не доходили руки. Продемонструвати політичну волю й дати поштовх, щоб, нарешті, позбавити прокуратуру того права, яке надав її ще Йосип Сталін. Йдеться про право загального нагляду».

Порошенко наголосив, що ухвалення нового закону про прокуратуру є нагально необхідним для реформування правоохоронної системи країни та імплементації Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

XS
SM
MD
LG