Доступність посилання

ТОП новини

Україна відмежовується від агресора Росії «Європейським валом»


Проект «Стіна», вартістю 500 мільйонів гривень, почнуть реалізовувати у 2015 році
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Проект «Стіна», вартістю 500 мільйонів гривень, почнуть будувати у 2015 році

Україні потрібно облаштувати кордон із Росією захисними інженерними спорудами для отримання безвізового режиму з Європейським союзом. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час огляду проекту «Стіна», зразки якого вже встановили поблизу пропускного пункту «Гоптівка» – на Харківщині. За словами прем’єра, уряд оголошує тендер для залучення українських підприємств, які візьмуться за виготовлення і будівництво укріплень на кордоні зі східним сусідом.

«Кому не подобається «Стіна», може називати цей проект «Європейським валом», – звернувся до скептиків зведення нових інженерних споруд на українсько-російському кордоні прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк розглядає проект «Стіна» біля прикордонного пункту «Гоптівка» у Харківській області, 15 жовтня 2014 року
Арсеній Яценюк розглядає проект «Стіна» біля прикордонного пункту «Гоптівка» у Харківській області, 15 жовтня 2014 року

Прикордонники, показуючи проектні варіанти «стіни», одразу попереджають – це не бетонна, не скляна стіна. На східному кордоні передбачається зведення багаторівневої захисної мережі.

«Йде протитанковий рів завширшки три метри, глибина – два. Після чого йде бруствер, шириною до трьох метрів, висотою до двох метрів. Після чого йде слідова смуга шириною три метри. Далі ракадна дорога для пересування прикордонників, що проводять контрольні заходи і там, де необхідно облаштування паркану з датчиками та відеокамерами», – розповів заступник начальника східного регіонального управління прикордонного загону, начальник інженерного відділу, полковник Сергій Москаленко, презентуючи варіант від харківських прикордонників.

Проект «Стіна» біля прикордонного пункту «Гоптівка» у Харківській області, 15 жовтня 2014 року
Проект «Стіна» біля прикордонного пункту «Гоптівка» у Харківській області, 15 жовтня 2014 року

Власне, стіною прикордонники називають металеву огорожу. Її передбачається встановлювати у стратегічно важливих місцях державного кордону і там, де неможливо прокладати протитанкові рови.

«Стіна» допоможе виграти час для прибуття Збройних сил» – Москаленко

У розробника проекту огорожі, головного інженера заводу імені Фрунзе Ігоря Дузенка готові три варіанти металевої огорожі – усі вони висотою два з половиною метри.

«Ми зробили три варіанти огорожі, аби показати більш міцну, менш міцну і такий простенький варіант – дріт два міліметри», – показав свою розробку Ігор Дузенко.

Відповідаючи на закиди низки політиків про недоцільність встановлення на кордоні «Стіни», мовляв, це марнотратство, прикордонники кажуть, що така стіна потрібна як сигнальний об’єкт у випадку перетину кордону ворогом, і щоб можна було виграти час для прибуття Збройних сил.

«Проти «Градів», звісно, «Стіна» не встоїть. І ті сучасні танки дозволяють цей протитанковий рів упродовж 20 хвилин загорнути чи поставити там пантон для переїзду. Але цей час нам допоможе залучити додаткові сили і засоби, які безпосередньо знищуватимуть ворога. Ми виграємо час», – зазначив у коментарі Радіо Свобода полковник Сергій Москаленко.

Після ознайомлення з характеристиками захисних інженерних споруд прикордонники жартома попросили прем’єра перевірити твердість дроту, з якого сплетена сітка огорожі. Арсеній Яценюк спецприладом так і не зміг перерізати метал. «Я якщо півгодини постою, то я його перекушу», – усміхається Арсеній Яценюк. «А за цей час вас помітять і прийде наряд. Це незагороджувальний паркан, це контрольний», – на жарт голови уряду відповів перший заступник голови державної прикордонної служби України, генерал-лейтенант Віктор Назаренко.

Фактично, за 20 років незалежності України ми не мали кордону з Росією – Яценюк

«Стіна» чи то «Європейський вал», за планами уряду, має з’явитися на всьому українсько-російському кордоні впродовж трьох років. Від реалізації цього проекту напряму залежить надання Україні безвізового режиму з ЄС.

«Фактично ми за 20 років української незалежності не мали кордону з Російською Федерацією. Якщо немає кордону, то безвізового режиму з Європейським союзом нам ніхто не дасть, то питання про членство України в Північноатлантичному альянсі так само не можна вирішити. Якщо немає кордону, то відсутній перший етап лінії оборони», – заявив Яценюк.

Арсеній Яценюк біля проекту «Стіна» у пропускному пункті «Гоптівка», Харківська область, 15 жовтня 2014 року
Арсеній Яценюк біля проекту «Стіна» у пропускному пункті «Гоптівка», Харківська область, 15 жовтня 2014 року

Прем’єр-міністр наголошує, що реалізація проекту «Стіна» має низку важливих завдань, як-то: зупинка нелегальної міграції та диверсійних груп, зупинка контрабанди і перешкоджання переміщенню зброї та радіоактивних матеріалів.

На фінансування зведення «Європейського валу» потрібно 500 мільйонів гривень. Левова частина інвестицій – це міжнародні програми Європейського союзу, наразі від ЄС надійшло 235 мільйонів гривень. Як сказав Арсеній Яценюк, попереду проведення прозорого тендеру для українських підприємств, охочих попрацювати на зміцнення державних меж, що забезпечить захист від російського агресора.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG