Доступність посилання

ТОП новини

Кобзон приїхав на Донбас із гімном для сепаратистів


Російський співак, депутат Державної думи Росії Йосип Кобзон (праворуч) і так званий «прем’єр» угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, Донецьк, 27 жовтня 2014 року
Російський співак, депутат Державної думи Росії Йосип Кобзон (праворуч) і так званий «прем’єр» угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, Донецьк, 27 жовтня 2014 року

На Сході України в тих частинах Донбасу, де відбулися позачергові вибори до Верховної Ради, в багатьох місцях перемагають учорашні регіонали. Неспокійне становище зберігається на 60-му окрузі з центром у Волновасі Донецької області, де вночі сталися провокації – в цьому окрузі, єдиному на Донбасі, на перемогу йде кандидат від «Блоку Петра Порошенка». А в зоні антитерористичної операції одним із найнеспокійніших місць залишається 32-й блокпост українських сил у Луганській області, біля села Смілого. Та обстріли й бойові дії тривали і в інших частинах зони АТО, зокрема, біля Маріуполя. А ще до захоплених сепаратистами територій нелегально прибув російський співак і депутат Державної думи Йосип Кобзон, якому в’їзд до України заборонений.

У Донецькій і Луганській областях – у тих частинах, що не захоплені сепаратистами й російськими військами й де відбулися вибори, – за проміжними даними підрахунку голосів, за партійними списками веде перед із відривом партія «Опозиційний блок»: на Донеччині вона наразі набирає майже 38 відсотків проти майже 18 у «Блоку Петра Порошенка», на Луганщині – майже 34 проти понад 13 з половиною в Компартії і трохи менше у президентського блоку.

Схоже становище і в мажоритарних округах: на цей час у цих двох областях попереду по одному кандидатові від «Опозиційного блоку», а на Луганщині й один висуванець від партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Майже всі інші, хто зараз попереду, – формально самовисуванці, але, за словами оглядачів, це головно люди, так чи інакше пов’язані з Партією регіонів.

Єдиним продемократичним винятком є наразі 60-й округ на Донеччині з центром у Волновасі – там на цей час попереду Дмитро Лубінець від «Блоку Порошенка». І саме в цьому окрузі минулої ночі відбулися обстріли, що на якийсь час перервали роботу виборчих комісій.

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

На цьому окрузі перебуває народний депутат нинішнього скликання Єгор Фірсов від партії УДАР, яка до нового парламенту йде у складі «Блоку Порошенка», і він розповів Радіо Свобода, що після нічних вибухів і провокацій на окрузі виникла проблема: «Після цього ми не можемо знайти контакту з деякими дільничними комісіями, вони ніби зникли. Ми побоюємося, що зараз будуть переписувати протоколи на них і будуть якісь фальсифікації. Таких комісій, за нашими підрахунками, шість – у Володарському районі».

* Доповнено: в ніч на 28 жовтня ЦВК опублікувала дані про те, що в 60-му окрузі порахували всі 100 відсотків бюлетенів, попереду – порошенківець Лубінець.

За даними РНБО, при цьому в зоні АТО проголосувала переважна більшість учасників операції – близько 10 тисяч військових. Не змогли проголосувати окремі підрозділи сил АТО, які перебували на передовій або в інших небезпечних районах.

Блокпост 32 далі в біді

Тим часом збройне протистояння на Донбасі триває, всупереч давно оголошеному перемир’ю. Зокрема, український блокпост № 32 у Смілому на Луганщині далі перебуває в оточенні сепаратистів і їхніх російських союзників, і становище українських бійців залишається складним, повідомляють журналісти й добровольці.

Кореспондент «Громадського телебачення» Настя Станко повідомила з місця подій, що «між блокпостом сепаратистів та нашими – 350 метрів, ті підходять і пропонують зелений коридор».

За її словами, «сепаратисти їм дали зелений коридор до 12-ї ночі».

У неділю ввечері доброволець Юрій Бірюков із групи «Крила Фенікса», який є одночасно й радником президента і міністра оборони, повідомив, що солдатам на блокпості доставили воду і продовольство.

Тим часом інший доброволець Юрій Касьянов із групи «Армія SOS», який сам побував на 32-му, пише, що води, яка закінчилася в бійців, доставили в неділю ввечері лише сто літрів. Він також підтвердив оточення блокпосту й пише, що донські «казаки» відмовляються розблокувати його гарнізон, збудувавши навколо блокпосту цілий укріплений район і мінні поля.

* Доповнено ввечері 27 жовтня:

Настя Станко з «Громадського» повідомила, що пізно ввечері ультиматум сепаратистів був виконаний: усі бійці з 32-го блокпосту залишили його.

А Юрій Бірюков дуже різко відгукнувся з приводу дискусій у соцмережах щодо цього блокпосту.

Сепаратисти стріляють на всьому Донбасі

Протистояння з сепаратистами тривало і в інших місцях. Зокрема, в Маріуполі вони обстріляли селище Талаківка на околиці міста. Зруйновані 10 будинків, поранена одна жінка, інформує сайт Маріупольської міської ради.

А вранці сили АТО відбили напад на маріупольському напрямку, підбивши танк противника, повідомили в РНБО.

Група «Інформаційний спротив», зі свого боку, повідомляє і про цілу низку інших обстрілів позицій українських сил протягом минулої доби – загалом понад 20.

Кобзон нелегально приїхав із гімном для сепаратистів

А ще до Донбасу прибув російський співак, депутат Державної думи Росії Йосип Кобзон. Прибув нелегально, бо в’їзд йому до України заборонений. Він виступає там із низкою концертів, зокрема, щоб представити свою версію підготованого ним так званого «гімну» для сепаратистів.

Перед тим, як незаконно перетнути кордон, Кобзон зневажливо відгукнувся про те, що має в Україні статус «персони нон-ґрата»: «Це есбеушники оголошують персоною… а в мене є власне визнання, «персона року». Я пишаюся тим, що я народився в Донбасі, це моя батьківщина».

Російський співак Йосип Кобзон під час прибуття до Донецька, 27 жовтня 2014 року
Російський співак Йосип Кобзон під час прибуття до Донецька, 27 жовтня 2014 року

У Службі безпеки України, зі свого боку, пообіцяли, що у відповідь на грубе порушення Кобзоном українського законодавства «дуже скоро… дадуть комплексну правову оцінку» його діям. Як написав радник голови СБУ Маркіян Лубківський, Йосип Кобзон «приперся до нас попри заборону в’їзду, як дрібний контрабандист-«челночник», перетнувши наш кордон нелегально».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG