Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ зафіксувала великі військові конвої важкого озброєння і танків біля Донецька


Кадр відео з соцмереж, на якому зафіксована колона
Кадр відео з соцмереж, на якому зафіксована колона

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала наявність та пересування великих військових конвоїв по Донецьку і області. Так, у звіті організації від 8 листопада, опублікованому на офіційному сайті, повідомляється про обстріли Донецька, появу конвоїв важкого озброєння і танків на території, підконтрольній угрупованню «ДНР».

«СММ зафіксувала конвої важкого озброєння і танків. На момент, описаний у доповіді, СММ чула важкі обстріли, які виходили на північ і північний захід від околиць міста і почалися о 14:45», – мовиться у звіті місії.

Як наголошується, у східній частині Макіївки СММ спостерігала конвой із понад 40 вантажівок і паливних автоцистерн, що рухалися на захід по шосе Н-21. З них 19 «КамАЗів» без маркування та номерних знаків, кожен із яких віз буксиром 122-міліметрову гаубицю, з особовим складом у темно-зелених одностроях без розпізнавальних знаків. Крім того, в числі конвою СММ бачила п’ятнадцять вантажівок для перевезення особового складу «КрАЗ». Решта шість машин були невеликими паливними бензовозами, оснащеними кранами. СММ спостерігала немаркований БТР, що проводив конвой, з накритою брезентом зброєю.

Крім того, в Донецьку «о 15:20 на перетині Ленінського проспекту і вулиці Купріна СММ спостерігала конвой з дев’яти танків – чотирьох Т-72 і п’яти T-64 – які переміщувалися на захід, також немаркованих», – мовиться у звіті.

Глава ОБСЄ Дідьє Буркгальтер закликав усі сторони конфлікту діяти відповідально і зробити все від них залежне для подальшого зміцнення режиму припинення вогню. «Вирішальне значення має те, щоб усі сторони строго дотримувати зобов’язань, прийнятих в рамках Мінського меморандуму і утрималися від дій, які можуть привести до нової ескалації», – додав він.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. 19 вересня був підписаний меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає заборону на застосування всіх різновидів зброї і наступальних дій. Проте мінські домовленості неодноразово порушувались.

4 листопада у МЗС заявили, що з початку оголошення режиму припинення вогню на Донбасі загинули більше ніж 100 українських військовослужбовців, близько 600 поранені.

XS
SM
MD
LG