Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії брехали про «фосфорні бомби» на Донбасі – Human Rights Watch


Російські ЗМІ звинувачують українських військових у використанні запалювальної зброї проти мирного населення у зоні АТО, вигадуючи, що це підтвердили міжнародні правозахисники. А також розповідають про використання фосфорних боєприпасів, заборонених міжнародними конвенціями. Щодо останнього твердження, то воно є брехливим, заявили у правозахисній організації Human Rights Watch.

«Українські війська дійсно застосували запальні боєприпаси проти мирних громадян, про це мовиться в міжнародній доповіді правозахисної організації Human Rights Watch (HRW). Її експерти особисто відвідали населені пункти, що потрапили під обстріл і виявили снаряди з запалювальними речовинами», – йдеться у підводці до сюжету програми «Вести» на калані «Россия-1».

Телеканал «Россия-1» продемонстрував розмову скайпом із представником HRW, співавтором доповіді Бонні Догерті, яка розповіла про те, що Human Rights Watch зафіксувала два випадки використання запалювальної зброї на Сході України – в серпні та жовтні – поблизу Іловайська та в невеликому селі Луганське поблизу Донецька. Далі у сюжеті розповідають детальніше про звіт від Human Rights Watch. Однак не повідомляють про те, що наразі не відомо, яка зі сторін використовувала запалювальну зброю.

Представник Бонні Догерті, з якою спілкувався кореспондент Радіо Свобода Ростислав Хотин, з цього приводу заявила: «Наразі ми не знаємо, яка сторона використовувала цю зброю. Ми знаємо тип зброї, але не можемо підтвердити, яка сторона несе відповідальність за це».

Телеканал LifeNews поширював дезінформацію про фосфорні боєприпаси

Фосфорні боєприпаси – тип запальних боєприпасів, споряджених білим фосфором. Застосування запалювальних фосфорних боєприпасів (на відміну від димових) поблизу населених пунктів заборонено протоколом ІІІ до Конвенції про заборону або обмеження конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що наносять надмірні пошкодження або мають невибіркову дію. Саме про використання таких боєприпасів у зоні конфлікту в Україні повідомляли раніше російські ЗМІ.

«Головна новина дійсно в тому, що зараз ополченці повідомили – і у них є свідки – про те, що українська армія застосувала міни, в яких міститься фосфор», – мовиться в сюжеті LifeNews.

12 листопада речник РНБО Андрій Лисенко процитував матеріал Human Rights Watch щодо використання фосфорних боєприпасів в Україні. В звіті організації йдеться про червневі повідомлення каналу LifeNews, де українську армію звинуватили у використанні зарядів з білим фосфором, що було проілюстровано відео із запалювальною речовиною, яка світиться.

«Наступного ж дня гнівні заяви щодо використання заборонених видів озброєння виголосив постійний представник Росії при ООН пан Чуркін. Експерти Human Rights Watch проаналізували повідомлення і з’ясували, що на відео не було ні фосфорних боєприпасів, ні будь-якого запалювального озброєння, тому доказів його використання насправді ніколи не було».

У публікації на сайті правозахисної організації також йдеться про те, що це не перший випадок коли російські державні ЗМІ перекручували інформацію про події в Україні.

11.11.2014
У Росії знімають постановки про нібито школи «Новоросії»

«Рашистські журналісти більше не висвітлюють новин, вони їх вигадують» – Борислав Береза далі
10.11.2014
Брехня ЗМІ Росії: вигадки про проституцію і Нацгвардію України

«Якщо про нас брешуть російські ЗМІ, тоді ми однозначно робимо хорошу справу!» – Ксенія Пасічник далі
07.11.2014
Брехня ЗМІ Росії: Порошенко нагородив сина медаллю

На телебаченні Росії лякають «київським фашизмом» та закликають до убивств далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG