Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ стурбована порушенням прав людини у Криму


Астрід Торс
Астрід Торс

В ОБСЄ закликають «владу» Криму дотримуватися прав людини, зокрема, меншин, розслідувати повідомлення про такі порушення і гарантувати для міжнародної спільноти доступ на півострів.

Як йдеться в повідомленні на сайті Організації з безпеки і співпраці в Європі, про це заявила верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс на засіданні постійної ради ОБСЄ у Відні 20 листопада.

Торс висловила занепокоєння порушенням прав людини в анексованому Росією Криму. «Такі порушення, починаючи з розгону тих, хто не згодний з фактичною владою, не лише є запереченням основних прав, але можуть також збільшити ризик міжетнічного конфлікту на півострові», – йдеться в заяві.

Верховний комісар ОБСЄ також заявила, що ситуація на сході України й анексія Криму призвела до того, що багато з людей не змогли реалізувати своє право голосу на нещодавніх виборах Верховної Ради.

В останній доповіді ООН щодо ситуації про дотримання прав людини в Україні, також вказувалося на те, що в Криму продовжує погіршуватися ситуація з дотриманням прав людини, а особливий тиск чиниться на представників кримськотатарського народу.

Управління з прав людини ООН рекомендувало кримській владі і владі Росії припинити чинити тиск і залякування кримських татар, гарантувати основні права всім жителям півострова.

16 березня 2014 на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна, Європейський союз і США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG