Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: у частині «гумконвою» з Росії було 18 бензовозів, 21 вантажівка


У складі частини російського «гуманітарного конвою», яка прибула в Україну 30 листопада через пункт пропуску «Донецьк», були 43 машини: 21 вантажний автомобіль, 18 бензовозів і чотири автомобілі супроводу, – повідомляє місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк».

За повідомленням, спостерігачі бачили, як «гумконвой» перетнув кордон вранці 30 листопада і того ж дня ввечері повернувся на територію Росії.

Як кажуть спостерігачі, вміст автомобілів швидко оглянули російські прикордонники і митники. Як заявили у місії, українські прикордонники і митники в цей час перебували на території пункту пропуску.

На зворотному шляху українці спостерігали за російським оглядом із-за паркану пункту пропуску і проводили зйомку, мовиться в повідомленні.

В РНБО в неділю повідомляли, що загалом у складі цього «гуманітарного конвою» Росія ввела в Україну 106 машин – 43 через «Донецьк» і ще 63 через пункт пропуску «Матвеєв Курган», де немає міжнародних спостерігачів.

При цьому в російському «Донецьку», як повідомили в РНБО, «враховуючи, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не брали участі в організації переміщення вантажу, український зведений підрозділ прикордонників та митників здійснив лише візуальне спостереження за проходженням російського вантажу через державний кордон, без виконання покладених на нього контрольних функцій». «Вміст і призначення вантажу українській стороні невідомі», – наголосив речник РНБО Андрій Лисенко.

Це вже восьмий «гуманітарний конвой» жителям Донбасу, який МНС Росії відправило до Луганська і Донецька. Російська сторона продовжує наполягати, що у більш ніж сотні автомобілів везе речі першої необхідності і продукти харчування.

Українська сторона звинувачує Росію в порушенні міжнародного й українського законодавства. Україна і Червоний Хрест відмовляються приймати чи супроводжувати їх, бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG