Доступність посилання

ТОП новини

Донецький університет: освіта у вигнанні


Олена Зашко

Нестача приміщень для роботи, відсутність техніки, затримка зарплат і стипендій – це лише частина проблем Донецького національного університету «в екзилі». У вересні виш переїхав до Вінниці. У самому Донецьку залишилася частина викладачів та студентів, вони продовжують роботу у приміщенні вже колишньої держустанови.

Із листопада Донецький національний університет поновив свою роботу у Вінниці. У розпорядженні вишу є два робочі корпуси. В адміністративному приміщенні колишнього ювелірного заводу «Кристал» базується ректорат та чотири факультети. Філологічний факультет ДонНУ розмістили у корпусі «Університету сучасних знань».

Одна з основних проблем для викладачів та студентів у Вінниці – відсутність житла. Саме через це більшість студентів поки що вчиться вдома дистанційно. Завдання та списки літератури студентам надсилають на електронну пошту. Університету виділили два гуртожитки, вони, однак, в аварійному стані: для ремонту цих приміщень, за даними керівництва вишу, треба понад мільйон гривень.

Серед варіантів облаштування – винаймання житла. Наталя Дихно переїхала до Вінниці два тижні тому. Вона – студентка четвертого курсу ДонНУ, паралельно працює лаборантом на кафедрі. З цієї причини її поселили у хостел.

Пари зараз не такі традиційні, як це було в Донецьку. Зараз кожного дня є певна тема, яку ми розглядаємо. Дискутувати ми можемо дві-три години. На разі розклад плаваючий, але заняття є
Наталя Дихно

«Я наразі живу не як студентка, а як працівник кафедри – у хостелі з іншими викладачами. Зі студентами процес поселення – інший. Людина приїжджає, на неї оформлюють службову записку і поселяють. Звісно, це не євроумови, а це гуртожитки. Пари зараз не такі традиційні, як це було в Донецьку. Зараз кожного дня є певна тема, яку ми розглядаємо. Дискутувати ми можемо дві-три години. На разі розклад плаваючий, але заняття є», – розповідає Наталя.

У МОН обіцяють вирішити проблеми

Університету вдалося вивезти власну бухгалтерію та електронну бібліотеку. Кілька днів тому студентам виплатили стипендії за серпень. Для подальшого отримання виплат вони мають надіслати до Вінниці пакет документів: папери потрібні для виготовлення нових стипендіальних карток.

Окрім того, є проблеми з виплатами зарплат викладачам. Міністр освіти Сергій Квіт обіцяє вирішити проблему найближчим часом.

Стосовно гуртожитків, то проблема є, адже люди переїхали на нове місце. Головне, що там є два гуртожитки, які передаються цьому університету
Сергій Квіт

«Зарплати вже виплачуються, заборгованості за літні місяці виплачені, – зазначив він. – Проблема була в тому, що спочатку треба було перевезти казначейське обслуговування до Вінниці. Потім відділити оплату Донецького національного від кількох їхніх коледжів, які не перевелися. Стосовно гуртожитків, то проблема є, адже люди переїхали на нове місце. Головне, що там є два гуртожитки, які передаються цьому університету, поки що люди перебиваються тимчасовим житлом».

Документи студентів, які переїхали до Вінниці, залишилися в Донецьку. Раніше ректор ДонНУ Роман Гринюк зазначав, що поновлення документів та матеріально-технічної бази є однією з головних проблем вишу. Згідно із березневою постановою Кабміну про економію державних коштів, університети не можуть самостійно розподіляти бюджет, відповідно – не можуть закуповувати, наприклад, меблі, комп’ютерну техніку.

Сьогодні студенти, які перейшли з університетом до Вінниці, не можуть поновити свої документи про освіту. Всі архіви і документи залишилися на окупованій території
Роман Гринюк

«Сьогодні студенти, які перейшли з університетом до Вінниці, не можуть поновити свої документи про освіту. Всі архіви і документи залишилися на окупованій території, – наголошував ректор. – Виникне питання про видачу дублікатів. Якщо це питання буде покладено на навчальні заклади, то ми цю проблему не вирішимо. Я маю на увазі фінансове питання. Але для того, щоб стовідсотково почати процес, нам треба поновити матеріально-технічну базу».

«На жаль, вся матеріальна база залишилася в Донецьку. Забрати це неможливо», – додав Роман Гринюк.

Переїхати змогли не всі

Бойовики угруповання «ДНР» захопили Донецький національний університет у середині вересня. За кілька днів тут призначили нового ректора – Сергія Баришнікова. Він – колишній викладач кафедри політології, з посади в ДонНУ його звільнили минулого року – за хабар.

Ганна – одна з тих, хто обрав навчання у зайнятому бойовиками Донецьку. Через скрутне матеріальне становище переїхати до Вінниці дівчина не може. На заняття почала ходити два тижні тому. Розповідає: з її групи у місті залишилася третина студентів.

В основному на заняттях сидить людей п’ять – всі інші ж до Вінниці поїхали
Ганна, студентка

«У нас стабільно три-чотири пари. Ходять ті, хто залишився, а залишилося нас десять людей. В основному на заняттях сидить людей п’ять – всі інші ж до Вінниці поїхали. У всіх заняття за програмою, у кожного курсу своя. Багато людей на другому, на третьому курсах, на п’ятому – більше, ніж нас. Сесія буде після Нового року. Я так зрозуміла, що ніхто документи не забирав, тобто офіційно всі навчаються тут», – розповідає Ганна.

За навчання дівчина ще не платила. Поки що від неї цього не вимагають. Про те, який диплом вона отримає, Ганна не знає. В «університеті» це питання ще вирішують. Раніше керівництво обіцяло, що студентам видаватимуть дипломи російського зразка або дипломи «Донецької народної республіки».

Станом на сьогодні окуповані території Донбасу залишили 14 вищих навчальних закладів. Вони виїхали у сусідні райони Луганської та Донецької областей, а також до центральної України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG