Доступність посилання

ТОП новини

Москва: поліція припинила акцію протесту


Поліція затримує учасника протесту, Москва, 30 грудня 2014 року
Поліція затримує учасника протесту, Москва, 30 грудня 2014 року

У столиці Росії поліція припинила сьогодні ввечері кількатисячну акцію протесту проти дій влади і підтримки опозиціонерові Олексію Навальному в центрі Москви. Після тривалих попереджень про незаконність акції й закликів розійтися бійці спецзагонів поліції затримали десятки демонстрантів, а решту витиснули з Манежної площі неподалік Кремля. Демонстранти не намагалися протистояти діям силовиків. Акція протривала лише близько трьох годин.

Російський сайт OVDinfo.org, який стежить за затриманнями, повідомляє на цей час про не менш як 245 затриманих демонстрантів (інформація постійно поновлюється). Правоохоронці раніше повідомляли про понад сто затриманих.

Затримали й самого Олексія Навального, який пішов на акцію, незважаючи на домашній арешт. Його повернули додому, а його помешкання взяли під варту.

Люди вийшли на площу через оголошений уранці новий вирок Навальному. Замоскворецький суд у Москві виніс Олексієві Навальному вирок у три з половиною роки умовно, і він має далі перебувати під накладеним раніше домашнім арештом; крім того, його брата Олега, який не займається політикою, засудили до трьох із половиною років позбавлення волі. Крім того, брати мають сплатити значні штрафи й відшкодування. Їхній захист заявив, що оскаржить вироки; прокуратура, зі свого боку, теж розглядає таку можливість, вважаючи вироки надто м’якими.

У нинішній справі суд визнав Олексія й Олега Навальних винними у викраденні коштів російської філії французької косметичної компанії «Ів Роше», хоча сама компанія про викрадення не заявляла. Опозиція і правозахисники вважають ці звинувачення політично мотивованими. Сам Навальний після оголошення вироку закликав прихильників «вийти сьогодні на вулиці і бути там доти, поки цей режим, який катує невинних людей, не буде усунений».

XS
SM
MD
LG