Доступність посилання

ТОП новини

Чорний день в історії французької журналістики


В результаті нападу на редакцію видання «Шарлі Ебдо» у Парижі загинуло 12 людей, 20 поранені. Світ вшановує пам’ять загиблих

Тисячі людей вийшли на акції підтримку свободи слова у найбільших французьких містах після нападу на редакцію видання «Шарлі Ебдо», внаслідок якого загинуло 12 людей. Ще 20 осіб отримали поранення і четверо з них критичні, тому медики кажуть, що кількість жертв може зрости.

Напад розцінено не лише як терористичний акт, але й як замах на свободу слова у Франції.

Люди, що зібралися на площі, тримали плакати #jesuischarlie, що у перекладі означає «Я – Шарлі» на знак солідарності і підтримки видання «Шарлі Ебдо». Таким чином вони хочуть показати, що французів такими нападами не налякати.

Тисячі парижан зібралися, щоб вшанувати пам'ять загиблих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Втрата кращих карикатуристів Франції

Загалом, вся Франція у повному шоці від того, що сталося. 7 січня вже назвали чорним днем в історії французької журналістики. За один день країна втратила 8 журналістів, причому кращих карикатуристів Франції. Серед них і редактор видання «Шарлі Ебдо» Стефан Шарбоньє, відомий як Шарб.

Паризький прокурор Франсуа Моленс заявив, що напад здійснили троє терористів. За попередньою інформацією, двоє нападників стріляли в журналістів і поліцейських, а третій сидів і чекав у машині, на якій вони потім і втекли. Під час втечі вони кілька разів міняли крадені авто, що говорить про те, що напад було добре сплановано. Терористи увірвалися у будівлю під час редакційної наради саме у час, коли редактори з журналістами обговорювали новий випуск видання. Нападники були озброєні професійною військовою зброєю – автоматами Калашникова і гранатометом.

Нападники стріляють у поліцейських під час нападу в Парижі – аматорське відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

(Нападники стріляють у поліцейських під час нападу в Парижі – аматорське відео)

У Парижі посилено заходи безпеки

Тепер у Парижі встановлено найвищий рівень терористичної загрози. Встановлено підсилену охорону біля редакцій усіх найбільших мас-медіа не тільки у Парижі, а по всій Франції. Зокрема, головний офіс «Євроньюз» у Ліоні зараз під посиленою охороною поліції. Крім того, багато поліції та військових на вокзалах по всій країні. Досі ніхто не взяв на себе відповідальності за цей напад.

Президент Франції Франсуа Олланд приїхав до будівлі редакції видання майже відразу після нападу і назвав те, що сталося, терористичним і варварським актом. А міністр внутрішніх справ Бернар Казнев висловив підтримку родинам загиблих.

«Усі наші думки – про жертв нападу та їхні родини, а також про журналістів, які відстоюють свободу слова і свободу преси, і на яких нападають. Ми також пам’ятатимемо поліцейських, які охороняли редакцію «Шарлі Ебдо» і загинули, намагаючись зупинити цих злочинців відразу після початку подій».

У вечірньому телезверненні до французів президент Олланд пообіцяв знайти і покарати винних, і сказав, що протягом 3 днів по всій країні будуть приспущені державні прапори на знак жалоби.

Президент Франції оголосив день жалоби за загиблими
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Усі французькі і світові політики виступили із засудженням нападу на свободу преси у Франції.

В Україні завжди була, є і буде нульова толерантність до тероризму і ми солідарні з усім світом в боротьбі з тероризмом!»
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook написав: «Те, що сталось з французьким виданням Charlie Hebdo – неприпустимо. Мої співчуття родинам жертв і всьому народу Франції. Я засуджую жорстокий напад на журналістів у Парижі. В Україні завжди була, є і буде нульова толерантність до тероризму і ми солідарні з усім світом в боротьбі з тероризмом!».

Квіти та плакати біля посольства Франції у Вашингтоні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Сотні людей збираються в Брюсселі на підтримку жертв стрілянини в Парижі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Демонстрація у Мадриді на підтримку жертв Charlie Hebdo і свободи преси
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Французька спільнота Аргентини висловила солідарність з французами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

У Женеві провели акцію пам’яті загиблих у Парижі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG