Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії Земан дискутує з україністами про Бандеру


Мілош Земан
Мілош Земан

Прага - Президент Чеської Республіки Мілош Земан не вважає Степана Бандеру достойним героєм України. Про це, зокрема, він наголошує у своїй відповіді на звернення чеських україністів. Деякі чеські оглядачі у відповідь зауважують, що Земан перекручує українську історію.

У листі чеські вчені-україністи, серед іншого, зазначають, що термін «бандерівець» активно вживався комуністичною пропагандою після Другої світової війни в СРСР і Чехословаччині. Таким самим способом його використовують тепер з метою дискредитації ідеї української незалежності.

Президент Чеської Республіки Мілош Земан у своєму листі-відповіді ставить під сумнів знання чеських україністів про провідника Організації українських націоналістів. «Чи відомий вам вислів Бандери «Вбий кожного поляка віком від 16 до 60 років?» Якщо ви його не знаєте, ви не є україністами», – заявив чеський президент.

Мілош Земан також зазначає в листі, що Степан Бандера хотів «в Україні створити васальну німецьку країну», але цей проект реалізований не був, тим не менше «президент Ющенко проголосив Бандеру героєм». «Я, на жаль, не можу привітати Україну з такими національними героями», − пише Мілош Земан.

​Президент Чехії наголошує, що цим листом «радо доповнює інформацію» чеських україністів щодо української історії.

У суботу, 10 січня, Міхал Швец з чеського видання Právo зауважує, що цитата про поляків, яку Мілош Земан приписує Степанові Бандері, за даними польського історика Владислава Філара, належить першому командувачу УПА на Волині Дмитрові Клячківському, який виступив з такою таємною директивою 1943 року. Втім, деякі українські історики ставлять під сумнів автентичність цього документа.

Канцелярія президента Чехії у відповідь на запит чеської газети не надала конкретної відповіді про джерело цитати Мілоша Земана і знову адресувала до заяви, в якій президент звертає увагу на «злочини бандерівців».

Як повідомив Радіо Свобода один із авторів листа чеському президентові, історик Давід Свобода з чеського Інституту вивчення тоталітарних режимів, україністи готують нову відповідь Мілошу Земанові.

Чеська газета Lidové noviny раніше цього тижня опублікувала розмову з цим чеським істориком. На його думку, чеський президент дотримується радикальних поглядів перш за все тому, що є технократом і через це не може критично впоратися з інформацією в царині гуманітарних наук. «Правий Мілош Земан лише у тому, що Київ є в Україні», – каже історик. На його думку, чеський лідер поводиться, як «інтернет-троль» і порушує публічні дебати висловами, які повертають дискусії в інший напрямок.

Однак, у словах Земана чеський історик бачить дещо більше. «Йдеться про глибокий занепад у чеському суспільстві, де набирають сили відверто антидемократичні тони, а у найкращому випадку – апатія з приводу всього. Тому, навіть коли після Земана прийде новий президент, це не означає, що щось зміниться на краще», – сказав Свобода.

Президент Чехії Мілош Земан розкритикував Степана Бандеру 4 січня цього року, коли порівняв його портрет із німецьким нацистом Рейнгардом Гейдріхом, що урядував у Чехословаччині в часи Другої світової війни.

Посольство України в Чехії у відповідь заявило, що Степан Бандера є для більшості українців «символом боротьби за свободу і незалежність» України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG