Доступність посилання

ТОП новини

У Празі пройшла акція «Я є Україна»


У Празі пройшла акція «Я є Україна»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

У чеській столиці в неділю, 18 січня, на центральній площі міста пройшла акція під назвою «Я є Україна». Метою учасників було нагадати світу, що нещодавно загинули невиннілюди не лише внаслідок терористичному акті у Парижі, але й під час бойових дій в Україні. Люди прийшли вшанувати пам’ять загиблих внаслідок обстрілу під Волновахою на Донеччині.

До акції долучився посол України в Чеській Республіці Борис Зайчук. Загалом на Староміську площу Праги вийшло кілька десятків людей, серед них не лише українці, але й чехи.

Багато учасників тримали плакати з намальованим розстріляним автобусом та написом «Je suis Volnovakha» («Я є Волноваха»).

Пізніше учасники акції «Я є Україна» об’єдналися з учасниками ходи «Не згаснемо!», які вшановували пам’ять празького студента Яна Палаха, який у 1969 році вдався до самоспаленням на знак протесту проти окупації Чехословаччини військами Варшавського пакту.

Метою акції було не лише згадати Палаха, але й підтримати демократію у Чехії та «протидіяти планам чеського президента Мілоша Земана перетягнути країну на Схід», як повідомили організатори акції. «Росія сьогодні окуповує частину України та воює там, а наш президент ставиться по-братськи до цього режиму», – зазначили вони.

Учасники обох акцій запалили свічки на Вацлавській площі Праги, де 20-річний Палах підпалив себе 46 років тому.

XS
SM
MD
LG