Доступність посилання

ТОП новини

Квіташвілі готує реформу для пацієнтів, медики «просять» змін для себе


Квіташвілі та Кличко презентували медичну реформу в інституті Шалімова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

«Лікарі вважають, що реформа обійшла їх стороною» – голова профспілки медиків

Київ – Перші результати реформи охорони здоров'я українці можуть відчути вже наприкінці 2015 року. Принаймні у цьому запевнив профільний міністр Олександр Квіташвілі. Але все це за умови змін до законодавства, представити які парламенту планують до 15 лютого, а ще – готовності до реформ самих лікарів.

У актовій залі Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова жодного вільного місця. Найкращі лікарі столиці уважно слухають презентацію медичної реформи від міністра Олександра Квіташвілі та мера Києва Віталія Кличка. Час від часу у залі чутно шум і незадоволені коментарі про дефіцит бюджету та маленьку зарплату. Втім, міністр намагається бути переконливим. Показником кваліфікації лікаря він називає кількість пацієнтів і обіцяє присутнім навести лад з неналежним фінансуванням за рахунок оптимізації.

«Чому хірург, який робить 300 операцій на рік, має брати папірець, який доводить, що він хороший хірург? Єдиний показник хорошого лікаря – це наявність пацієнтів… Візьмемо одне місто, 150 тисяч населення, на жаль, не пам’ятаю назви, там 4 лікарні, а на папері – одна. Одна – МОЗівська, інша – залізничників, ще одна – МВС. Потрібні вони всі там? Звичайно, що ні. А це фінансується з чотирьох різних статей бюджету. Викидаємо гроші в небо», – каже Квіташвілі.

Дивується міністр і надмірній кількості медичної звітності в Україні: «Сьогодні мені стало відомо, що в медицині є 450 форм обов’язкової звітності. Я відправив СМС своєму колишньому заступнику, який зараз працює у Грузії, і запитав: скільки в Грузії? Він відповів, що тільки одна форма. Ми маємо скоротити кількість паперів».

Квіташвілі закликає медиків активно повідомляти про недоліки чи перешкоди у впровадженні реформи, втім, у відповідь отримує обурення, що вона для пацієнтів, а не для лікарів.

«Лікарі вважають, що реформа обійшла їх стороною. А хто буде виконувати? Медики. Тому і виникає в аудиторії шум, несприйняття. Нам, профспілкам, доводиться згладжувати ті негативні настрої, які є в колективах», – каже голова Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Лариса Канаровська.

Ніякої реформи без змін до законодавства

Раніше стало відомо, що локомотивом медичної реформи в Україні буде Київ. Саме столиця, каже її очільник Віталій Кличко, має стати прикладом, і на підтвердженням серйозності своїх намірів перелічує присутнім у залі завдання, які має виконати місто найближчим часом.

«Припинити нелегальні платежі, щоб гроші «йшли» за пацієнтом», збільшити доходи лікарів, медсестер, впровадити механізм громадського контролю, створити електронний реєстр пацієнтів, запровадити медичне страхування», – перелічив Кличко.

Втім, процес реформування як і в Києві, так і у всій країні, треба розпочинати зі зміни законодавчої бази, а цей процес в Україні проходить неспішно. До прикладу, щоб дати лікарням новий легальний статус, потрібно внести зміни до понад 30-ти законів, з яких 16 –тендерні, а також близько 60-ти змін до Податкового кодексу, сказав міністр. Відтак готуються вони пакетно, за участі парламентського комітету з питань охорони здоров'я.

«Ми не можемо ходити щодня в Раду й міняти по одному-два закони – це має бути пакет», – каже міністр і обіцяє, що цей перший пакет змін до законодавства дійде до парламенту максимум до 15 лютого. За такої умови, ефект від проведення медичної реформи може бути відчутний вже до кінця року – і відчутний як пацієнтам, так і скептично налаштованим лікарям.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG