Доступність посилання

ТОП новини

Януковича, Азарова й Колобова хочуть арештувати за 220 мільйонів гривень


Віктор Янукович та Микола Азаров
Віктор Янукович та Микола Азаров

Генпрокурор імітує бурхливу діяльність – депутати, які вимагають його відставки

Київ – За клопотанням Генпрокуратури Печерський суд Києва ухвалив рішення про взяття під варту екс-президента Віктора Януковича та двох колишніх урядовців: Миколу Азарова та Юрія Колобова. Їм інкримінують зловживання службовим становищем з корисливою метою, внаслідок чого держава зазнала збитків на 220 мільйонів гривень. Між тим, депутати, які вимагають відставки генпрокурора Віталія Яреми, називають такі дії вимушеною реакцією Генпрокуратури через тиск на неї з боку громадськості.

Обрання вказаного запобіжного заходу надає законні підстави вимагати від Росії видачі зазначених осіб, наголошують у Генпрокуратурі. Відповідну процедуру вже розпочато. Як уточнили Радіо Свобода в Генпрокуратурі, колишнім президенту, прем’єру та міністру фінансів інкримінують те, що вони, діючи за попередньою згодою і з корисливих мотивів, дали вказівку профінансувати коштом держбюджету роботи, які відповідно до закону мала би оплатити комерційна структура. Внаслідок цього держава зазнала збитків на 220 мільйонів гривень.

Є загальне провадження – про створення злочинної організації Януковичем з метою узурпації влади, що мало на меті особисте збагачення
Валерій Карпунцов

«Як відомо, є загальне провадження – про створення злочинної організації Януковичем з метою узурпації влади, що мало на меті особисте збагачення. Я думаю, це – один з епізодів. Ви ж знаєте, що є високий запит суспільства і в тому числі генеральному прокурору задають питання: а чому немає, а коли буде, а як швидко?.. Я так розумію, що це одна з процесуальних дій», – розповів в інтерв’ю Радіо Свобода старший помічник генерального прокурора з особливих доручень Валерій Карпунцов.

Януковича і К інкримінують «Укртелеком»?

Звинувачення, на підставі яких суд ухвалив рішення про арешт колишніх високопосадовців, стосуються порушень при приватизації «Укртелекому». Про це Радіо Свобода розповів заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від «Блоку Порошенка» Віталій Купрій.

«Там є безпосередня вказівка Януковича – розпочати процес приватизації. Так само – і Азарова. Були порушені вимоги чинного законодавства. Я думаю, що там буде посадовий злочин», – каже він, посилаючись на одного із заступників генпрокуратура.

Разом із цим Віталій Купрій стверджує, що такі дії Генпрокуратури зумовлені насамперед тиском з боку громадськості а також тим, що в парламенті порушили питання про відставку генпрокурора.

«І я поставив свій підпис, щоб ініціювати процес відставки генпрокурора. Але поки що не набирається достатньо голосів. Тому що немає меседжу з боку президента. Одне його слово – і цей процес був би завершений. Я так розумію, що поки що президента влаштовує генеральний прокурор», – каже він.

«Арешт Януковича» не рятує Ярему від відставки

Ігор Луценко
Ігор Луценко

Схожої думки про мотивацію дій Генпрокуратури дотримується й член парламентського комітету з питань протидії корупції, депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко. За його словами, подібні дії Генпрокуратури є лише імітацією діяльності й не лише не знімають питання про відставку Віталія Яреми з посади генпрокурора, а навпаки – роблять цю відставку актуальнішою.

«Яремі нарешті треба зрозуміти, що люди від нього вимагають дотримуватися принципів справедливості. А він спромігся на таку от імітацію роботи – арештувати Януковича! Зрозуміло, що його не видадуть… поки що».

Правознавець-криміналіст Микола Хавронюк вважає, що Генпрокуратура мала достатньо підстав, аби раніше ініціювати арешт високопосадовців.

«Вже багато місяців минуло з тих пір, як встановлені певні факти, зокрема, намагання узурпувати владу, перевищення повноважень, інших злочинів. І розслідувати це можна було би впродовж перших місяців після втечі Януковича», – зазначає він.

Утім, зазначає експерт-правник, ухвалене рішення є логічним, оскільки зазначених осіб оголошено в розшук. Адже у випадку, якщо розшукуваних знайдуть, то мають бути підстави й для арешту.


На цю ж тему:

20.01.2015
Де живуть і чим займаються діячі доби Януковича?

Прихистком для більшості стала Росія. Висунутих Україною обвинувачень ніхто з екс-посадовців не визнає далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG