Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо «скоєння злочинів проти людяності і воєнних злочинів вищими посадовцями Росії і керівниками угруповань «ДНР» і «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян».

За рішення звернутися до Міжнародного кримінального суду про визнання його юрисдикції стосовно цих подій на засіданні парламенту проголосував 271 народний депутат.

У документі йдеться про те, що з весни 2014 року проти України триває військова агресія Росії і підтримуваних нею бойовиків, під час якої був анексований Крим, окупована частина Донецької і Луганської областей, загинули тисячі громадян України, серед яких діти, поранені тисячі людей, зруйнована інфраструктуру цілого регіону, а сотні тисяч громадян були вимушені залишити свої оселі.

«Пропонується Кабміну і Генпрокуратурі зібрати доказову базу для звернення до Міжнародного кримінального суду», – сказав голова комітету з питань правової політики та забезпечення правосуддя Руслан Князевич.

Разом із тим, «Опозиційний блок» дорікнув депутатам через зволікання з приєднанням до Римського статуту. «Треба розслідувати ці злочини. Але ж давайте будемо щирими. Що заважає Верховній Раді приєднатись до Римського статуту? На жаль, те, що відбувається, більше схоже на піар, а не на вирішення цієї проблеми», – сказав член фракції Нестор Шуфрич.

Напередодні Рада Європейського союзу у складі міністрів закордонних справ закликала владу України якнайшвидше піти на юридичні кроки, що дали б можливість Міжнародному кримінальному судові розглянути згадані злочини проти людяності, скоєні на території України минулого й цього року.

Україна вже зробила таку заяву про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо підозрюваних злочинів, скоєних попередньою владою в період протистояння Майдану по всій країні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014-го.

У свою чергу українські правозахисники просили депутатів затвердити термін юрисдикції Міжнародного кримінального суду в період з 21 листопада 2014 року до моменту ратифікації українським парламентом Римського статуту.

Україна ще не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, бо існували застереження, що він може не відповідати чинній Конституції. Але статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву.

XS
SM
MD
LG