Доступність посилання

ТОП новини

Брехня ЗМІ Росії: на Одещині таємно ховають бійців АТО


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Одесі спростували інформацію про масові таємні поховання українських військових, поширену на російських сайтах

Одеса – Російська преса стверджує, що на Одещині українських бійців АТО нібито ховають під табличками «хірургічні відходи». «Новину» супроводжують фотографіями невідомого українського блогера. Це повідомлення відразу поширили в Україні сепаратистські сайти та проросійські спільноти у соціальних мережах. Але одеські медіа-активісти викрили неправдиву інформацію та продовжують відслідковувати інші фейкові новини.

«Під Одесою знайшли цвинтар АТО» – матеріал із такою назвою нещодавно був опублікований у російській «Комсомольскій правді». Посилаючись на фотографії невідомого українського блогера, видання повідомляє, що загиблих військових ховають під виглядом хірургічних відходів, а замість імен пишуть номери. Автор матеріалу наголошує, буцімто втрати Збройних Сил України на Донбасі мають катастрофічний характер і приховувати це вже неможливо.

Таку інформацію передрукувала низка російський видань та сайти сепаратистів.

У коментарі Радіо Свобода директор одеського підприємства, що займається ритуальними послугами, Сергій Стасенко запевнив, що такі масові таємні поховання неможливі.

«Це виключено. У нас все відбувається за документами. І хірургічні відходи списують за документами. У цьому питанні діє чіткий облік та організація», – підкреслив Сергій Стасенко.

За його словами, на Західному цвинтарі, що на околиці Одеси, ховають хірургічні відходи, ті, що надходять винятково з лікарень та моргів міста. Цей процес є законним та скурпульозно задокументованим. Комунальник повідомляє, що сьогодні на Західному цвинтарі похований лише один боєць, який загинув під час бойових дій на сході країни.

«Ми спеціально відкрили дільницю під номером 48 для учасників АТО. Там на сьогоднішній день похована одна людина», – сказав Сергій Стасенко.

В Одесі інформаційні фейки відстежує місцевий Кризовий медіацентр

Заступниця голови облдержадміністрації Одещини Зоя Казанжі «новину» про масові поховання загиблих учасників АТО назвала «художньою самодіяльністю». Вона наголошує, що інформаційна безпека зараз має бути пріоритетом для України. На думку Зої Казанжі, зараз відбувається створення нової системи комунікації з населенням. Зокрема і з цією метою в Одесі створили місцевий Кризовий медіацентр.

«Ми постійно працюємо з інформацією, зокрема в соцмережах, робимо аналітику та відстежуємо тренди за тиждень, інформацію про те, що відбувалося», – розповідає керівник одеського Кризового медіацентру Альона Балаба. Саме вона однією з перших спростувала новину «Комсомольскої правди» про так званий «цвинтар АТО». Керівник центру зазначає, що дезінформація про ситуацію в Одесі з’являється часто. Також Альона Балаба виокремлює останню тенденцію пропаганди, коли власне україномовні сайти активно поширюють брехню.

Тим часом в Одесі почали проводити тренінги з інформаційної безпеки. Ведучий цих тренінгів Олександр, більш відомий як блогер «Злий Одесит», вважає, що на державному рівні організовують вкрай мало заходів, присвячених поведінці під час інформаційної війни. Проте це є особливо актуальним питанням на тлі активізації боїв на Донбасі.

«Ми бачимо з яким запалом всі кремлівські «боти» активізувалися, скільки виникло фейків за цей період. І вони практично не придушуються», – коментує блогер. За словами Олександра, зараз протидію російській пропаганді чинять не лише представники державної влади та працівники медіа, а й звичайні українські інтернет-користувачі, які об’єднуються та спільними силами викривають постійний потік дезінформації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG