Доступність посилання

ТОП новини

ЄС відклав санкції проти Росії, щоб дати шанс дипломатії – Моґеріні


Представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні
Представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні

Міністри закордонних справ Євросоюзу вирішили відкласти запровадження санкцій проти Росії до 16 лютого, щоб дати шанс для дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі. Про це заявила представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні у понеділок, 9 лютого, після засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу.

За її словами, це рішення було обговорене із представниками країн так званого «нормандського формату» – України, Росії, Франції та Німеччини.

«Ми обговорили і ухвалили список додаткових санкцій, який складається з 19 фізичних і 9 юридичних осіб, що потраплять під замороження активів і візові заборони, як і було вирішено під час нашої зустрічі 10 днів тому. Для того, щоб дати шанс для наших дипломатичних зусиль, максимум шансів для успіху, ми одноголосно вирішили відкласти запровадження цих заходів до понеділка, 16 лютого, оскільки віримо, що це наш обов’язок зробити цю спробу і дати цей шанс», – зазначила Моґеріні.

Сьогодні міністри закордонних справ країн ЄС схвалили розширення списку санкцій у зв’язку з українським конфліктом, але домовилися почекати з імплементацією рішення до 16 лютого.

Раніше сьогодні міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що наразі незрозуміло, чи відбудеться 11 лютого зустріч президентів у «нормандському форматі». За словами Штайнмаєра, перед тим, як цей саміт відбудеться, має бути зроблено ще багато роботи з низки «відкритих пунктів».

Президент Росії Володимир Путін також раніше заявив, що саміт у Мінську може не відбутися, якщо до 11 лютого чотирьом лідерам не вдасться домовитися за «низкою пунктів».

Минулого тижня члени Європейського союзу досягли згоди щодо списку осіб і організацій, проти яких планують запровадити санкції через кризу в Україні. Нові санкції мають запровадити проти 19 осіб, зокрема 5 громадян Росії, і 9 організацій.

Як заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, «принцип введення санкцій залишиться в силі, проте впровадження цих заходів залежатиме від ситуації в зоні конфлікту».

XS
SM
MD
LG