Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ: перемир’я з 15 лютого і розрядка напруги на Донбасі


Мінськ, 11 лютого 2015 року
Мінськ, 11 лютого 2015 року

«Ми не пішли на статус автономії для Донбасу і федералізацію» – Порошенко

Лідери країн «нормандської четвірки» в декларації, ухваленій після 14-годинних переговорів у Мінську, погодили декларацію, в якій зобов’язались поважати суверенітет та територіальну цілісність України і домовились проводити регулярні зустрічі для того, аби впевнитись, що мінські мирні домовленості виконуються на практиці після п’яти місяців їхнього саботажу озброєними сепаратистами на Донбасі.

Переговори між керівниками України, Німеччини, Франції і Росії, Петром Порошенком, Ангелою Меркель, Франсуа Олландом та Володимиром Путіним, тривали з 19:00 години 11 лютого до 9-ї години ранку 12 лютого то виключно в лідерському форматі, то із залученням членів делегацій, серед яких були глави дипломатій чотирьох країн.

Найголовнішим результатом зустрічі є домовленість про припинення вогню із 00 годин 15 лютого, про що, як сказав Порошенко, домовилась тристороння Контактна група, яка засідала в Мінську паралельно. І до якої входять Україна, Росія, ОБСЄ за участі представників сепаратистів.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Головне – безумовне припинення вогню з 00 годин 15 лютого. Воно супроводжується відводом важкої артилерії. Вона відводиться від мінської лінії на 25 кілометрів українськими та сепаратистськими формуваннями, створюється буферна зона у 140 кілометрів для систем залпового вогню», – сказав Порошенко.

Путін після переговорів зазначив, що українські сили відводять важкі озброєння від лінії сьогоднішньої їхньої дислокації, а сепаратисти – від лінії, яка існувала на 19 вересня минулого року, коли підписувались Мінські угоди. Тобто, фактично, лінія відводу важких озброєнь, з яких ведуться обстріли українських позицій та цивільних з великими жертвами, не враховуватиме територіальні здобутки бойовиків за останні 5 місяців після Мінська.

Порошенко також сказав, що в Мінську домовлено про виведення всіх іноземних військ з України. Українські прикордонники до кінця 2015 року мають взяти під контроль всю неконтрольовану Києвом нині ділянку українсько-російського кордону – а це майже 450 кілометрів (влітку було лише 80 кілометрів).

Також домовлено, що протягом 19 днів мають бути звільнені усі заручники на Донбасі.

Володимир Путін
Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін додав, що домовлено також про конституційну реформу в Україні, щоб «були враховані законні права людей, які живуть на території Донбасу».

Путін: режим припинення вогню почнеться з 15 лютого
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

«Ми не пішли на статус автономії для Донбасу і федералізацію», – заявив окремо для преси президент України Петро Порошенко.

Найгарячіша точка Донбасу

Уночі на якомусь етапі журналісти подумали про зрив переговорів, коли український президент вийшов із переговорної кімнати – виявилось для дзвінка в генштаб Збройних сил України. Не відомо, чи темою розмови була остання ситуація в Дебальцевому, адже саме на цьому місті акцентував увагу президент Путін після переговорів, коли вийшов до преси і заявив – з посиланням на сепаратистів – про оточення в Дебальцеві групи українських військ чисельністю від 6 до 8 тисяч вояків.

«І вони (сепаратисти – ред.) виходять з того, що це угруповання зупинить спротив і складе зброю. Представники України вважають, що оточення немає. Закликаємо виявляти стриманість і зробити все, щоб розведення техніки відбулося без зайвого кровопролиття. У мене є сумніви – коли таке оточення має місце, то ті, хто оточений, будуть вириватися. Ми домовились з Порошенком, що військові експерти прояснять, що насправді відбувається», – сказав Путін журналістам після перемовин.

Під час переговорів у своєму Твіттері посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба написав, що без Дебальцевого, яке є найбільшим залізничним вузлом Донбасу, так звані «ДНР» та «ЛНР» приречені бути на гачку Києва. «Ось те, що росіяни зараз виторговують. Без Дебальцевого «ДНР» і «ЛНР» у нас на транспортному гачку», – пояснив Кулеба.

Екстрений саміт ЄС

Президент Франції Франсуа Олланд сказав у Мінську, що разом з Ангелою Меркель та президентом Порошенком, який також буде присутнім на екстреному саміті ЄС у Брюсселі, будуть просити лідерів 28 країн ЄС підтримати домовленості, досягнуті вночі у Мінську.

Анґела Меркель і Франсуа Олланд
Анґела Меркель і Франсуа Олланд

Олланд, залишаючи переговори, виглядав усміхненим, а Меркель не промовляла до журналістів, але німецькі представники особливо наголосили на тому, що представники сепаратистів підписалися під припиненням вогню. «Але все ще треба багато чого зробити», – цитують ЗМІ німецьке джерело, наближене до делегації, очолюваної Меркель.

Нафта і гроші

На тлі нічних перемовин у Мінську з’явилося дві новини, які, ймовірно, посилили українські позиції.

МВФ заявив про виділення Україні 17,5 мільярдів доларів допомоги. А загальна допомога Заходу, як заявила виконавчий директор МВФ Крістін Лагард, може сягнути 40 мільярдів доларів протягом наступних 4 років.

Друга нічна новина – нове падіння світових цін на нафту – нижче від 48 доларів за барель. Як хтось влучно написав у Твіттері: «В ту ніч не спала ще й нафта. Падала...»

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG