Доступність посилання

ТОП новини

Відведення озброєнь на Донбасі: до миру чи до грошей МВФ?


Українські військові розпочали відведення важкого озброєння в зоні АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Український Генштаб заявив про початок відведення 100-міліметрових гармат на виконання мінських угод

Київ – Початок відведення важкого озброєння від лінії розмежування на Донбасі має воєнні ризики і водночас економічні вигоди для України. Це констатують опитані Радіо Свобода експерти, коментуючи можливість практичного виконання одного з пунктів мінських угод. Водночас фахівці не наважуються прогнозувати, чи збережеться перемир’я на Донбасі, бо жодна зі сторін конфлікту не має чіткого плану дій.

Українська армія відводить всі 100-міліметрові гармати від лінії розмежування в зоні конфлікту на Донбасі, на виконання мінських угод. Про це повідомляє український Генштаб.

«Цей перший крок до відведення важкого озброєння, відбуватиметься виключно під моніторингом і верифікацією ОБСЄ. Українська сторона вимагає повного припинення вогню і невідкладного виконання Мінських угод від усіх їх підписантів», – додали у повідомленні.

У сюжетах українського телебачення вже з’явилося відео, на якому українські вояки відводять артилерію, а ОБСЄ спостерігає за процесом і фіксує номери гармат. Солдати ж пояснюють, що в разі відновлення бойових дій вони зможуть дуже швидко повернутися на лінію фронту. А в разі спроб наступу противника відведення техніки «скоригують», і армія залишається готовою боронити Україну, підсумовують у Генштабі.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Ситуація на фронті стабілізується, кількість обстрілів зменшується, відтак є передумови для відведення техніки, заявляє речник антитерористичної операції Андрій Лисенко. Він наголошує, що повертають лише певне озброєння, самі ж війська продовжують тримати оборону на передовій.

Відвід важких озброєнь (а не військ!) відбувається адекватно і дзеркально до дій тієї сторони яка є ворогуючою
Андрій Лисенко

«Обстріли поки що є, але створюються відповідні умови, щоб розпочати ці дії. Відвід важких озброєнь (а не військ!) відбувається адекватно і дзеркально до дій тієї сторони яка є ворогуючою», – пояснює Лисенко. За його словами, на кожній ділянці фронту інформацію про відведення техніки з протилежного боку надає тристороння контактна група, і це стає сигналом для відходу українських танків та артилерії.

Перемир’я може завершитися атакою Росії на Маріуполь та через Сіверський Донець – експерти

Ігор Козій
Ігор Козій

Україна відводить важке озброєння для досягнення політичних цілей, але водночас наражає себе на воєнні ризики – зауважив у коментарі Радіо Свобода військовий експерт Ігор Козій.

«Відведення важкої техніки (за мінськими угодами) може відбутися лише після повного припинення вогню з обох боків. Для рішення президента України відводити озброєння в односторонньому порядку є вагомі зовнішньополітичні підстави. Водночас ми не повинні бути наївними та довіряти Росії – наголошує експерт. – Ми пам’ятаємо, як російські президент та міністр закордонних справ брехали всьому світові, коли відбувалася анексія Криму, що, мовляв, їхніх військ там немає».

Для рішення президента України відводити озброєння в односторонньому порядку є вагомі зовнішньополітичні підстави. Водночас ми не повинні довіряти Росії
Ігор Козій

Відтак Ігор Козій закликає українське військове командування, незважаючи на початок відведення озброєнь, оцінювати ризики подальшого наступу російських підрозділів і сепаратистів на певних ділянках фронту. Оскільки, навіть за умови, що обидві сторони відвели техніку, російські війська є більш мобільними, і готовим, наприклад, форсувати річку Сіверський Донець, припускає аналітик.

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Наполегливість Заходу, щоб обидві сторони конфлікту на Донбасі розвели військову техніку, не означає, що США та країни НАТО відмовляються від підтримки України. Це скоріше свідчить про те, що сторони не мають чіткого плану дій щодо цього конфлікту, заявив Радіо Свобода російський політолог Станіслав Бєлковський. Водночас експерт наголошує – наразі Володимир Путін успішно шантажує Захід загрозою повномасштабної війни.

Сьогодні виглядає досить сумнівним твердження про те, що Захід зрадив чи злив Україну. Пріоритет для нього – уникнути великої війни
Станіслав Бєлковський

«Сьогодні виглядає досить сумнівним твердження про те, що Захід зрадив чи злив Україну. Пріоритет для нього – уникнути великої війни. Водночас у жодної сторони немає чіткого плану, що робити далі. Тому важко щось прогнозувати у довгостроковій перспективі», – підсумовує Бєлковський.

Перемир’я на Донбасі й транш МВФ взаємопов’язані – Фесенко

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Водночас український політолог Володимир Фесенко оцінює перспективи мирного врегулювання на Донбасі більш оптимістично.

«По-перше, не йдеться про одностороннє відведення. Воно відбувається планово, під контролем ОБСЄ. Визначені види озброєнь відводяться з конкретних ділянок фронту. Україна розпочала процес лише після того, як побачила певні кроки з протилежного боку. Так, обстріли припинилися на всій лінії зіткнення, крім Донецького напрямку. Треба не поспішати відводити озброєння в районі Маріуполя, бо тут наступ «протилежної сторони» – найімовірніший».

Треба не поспішати відводити озброєння в районі Маріуполя, бо тут наступ «протилежної сторони» – найімовірніший... Нині ситуація під контролем і про одностороннє відведення важкої техніки не йдеться
Володимир Фесенко

За словами аналітика, є й економічні, й навіть безпекові аргументи на користь того, щоб Україна відводила важкі озброєння. Від мирних намірів України залежать і кредити, і військово-технічна допомога, пояснює Володимир Фесенко.

«Треба розуміти, чого хочуть Європа та США. Вони прагнуть передусім за будь-яку ціну уникнути великої війни. Якщо буде ескалація військових дій, або односторонній вихід України з мінських угод, це зіграє Україні в мінус, в тому числі у відносинах з МВФ. Саме тому Україна демонструє свою добру волю. Але, на мою думку, нині ситуація під контролем і про одностороннє відведення важкої техніки не йдеться», – констатував Володимир Фесенко.

Проросійське озброєне угруповання «ДНР» заявило, що воно з вівторка почало відведення свого важкого озброєння на виконання мінських угод. У цьому іноземних журналістів запевняв самопроголошений «міністр оборони» «ДНР» Едуард Басурін.

Українська розвідка фіксує пересування російської бронетехніки, але говорити, чи є це відведенням – зарано, повідомляють в українському Генштабі. Тим часом Росію застерігають від спроб відновити бойові дії в Україні представники США, країн ЄС, зокрема Німеччини та Франції, й командування НАТО. Так, генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг заявив, що за останні місяці Росія перекинула до України більше тисячі одиниць танків, артилерії та іншої важкої техніки. Очільник НАТО закликав Росію вивести цю техніку, нагадавши, що дотримання Мінських угод є пріоритетом, а спроби захопити нові території – неприпустимими.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG