Доступність посилання

ТОП новини

Чисельність армії збільшили. Справа за якістю


Механічне збільшення чисельності не призводить до підвищення обороноздатності країни – Кишкар

Верховна Рада підтримала президентський законопроект про збільшення чисельності Збройних сил до 250 тисяч осіб. За це рішення проголосували 270 депутатів. Втім, це не означає, що відтепер чисельність українського війська складатиме саме стільки. 250 тисяч – це максимально допустима кількість. Реальна ж чисельність ЗСУ залежатиме від обсягів мобілізації.

Про необхідність збільшити чисельність Збройних сил Міністерство оборони почало говорити ще торік. Втім, втілити це вдалось лише зараз. Якщо за рішенням Верховної Ради у 2012 році чисельність Збройних сил складала максимум 184 тисяч осіб, то відтепер гранична межа – це 250 тисяч (з них 204 тисячі складатимуть військовослужбовці).

«Визначена законопроектом чисельність дозволить утримувати у складі Збройних сил України кількість бойових частин та підрозділів відповідно рівню загроз. Законопроектом передбачено, що в особливий період чисельність Збройних сил збільшується на кількість особового складу, призваного на військову службу через мобілізацію», – сказав з трибуни заступник міністра оборони Петро Мехед.

Збільшення чисельності особового складу ЗСУ зумовлене створенням нових підрозділів. Зокрема, законопроектом передбачено формування у Збройних силах України двох управлінь оперативних командувань, одинадцятьох бригад, чотирьох полків, вісімнадцятьох батальйонів, шістнадцятьох окремих рот та тринадцятьох загонів різного призначення. Нестор Шуфрич з «Опозиційного блоку» виступив категорично проти цього.

Ми готові голосувати за збільшення чисельності армії, але за рахунок контрактників
Нестор Шуфрич

«Ми готові голосувати за збільшення чисельності армії, але за рахунок контрактників. Все інше – це відволікання уваги і піддавання ризику наших дітей. Ми хочемо захистити тих, хто проти своєї волі повинен бути призваний в армію», – пояснив свою позицію Шуфрич.

Натомість депутат від «Самопомочі», екс-командир групи ОБСП «Донбас» при Нацгвардії України Павло Кишкар не проти збільшення чисельності ЗСУ, втім, вимагає відповідної якості.

Лише якісні зміни в бойовій підготовці, в оснащенні, в техніці, в підготовці людей, інструкторів, в проведенні навчань – саме в цьому полягає підвищення обороноздатності
Павло Кишкар

«Механічне збільшення чисельності не призводить до підвищення обороноздатності країни. Лише якісні зміни в бойовій підготовці, в оснащенні, в техніці, в підготовці людей, інструкторів, в проведенні навчань – саме в цьому полягає підвищення обороноздатності нашої держави», – наголосив він.

Кишкар додав, що потрібно ретельно стежити за використанням коштів, передбачених у бюджеті на оборону країни. Ця сума сьогодні складає 96 мільярдів гривень.

Збільшення ж кількості ЗСУ до 250 тисяч – це резерв на випадок оголошення повномасштабної війни. У Міноборони обіцяють: після завершення АТО та демобілізації кількість необхідних Україні бійців буде набагато меншою.

Боєздатність армії. Порошенко передав військовим нову техніку (5 січня 2015 року)

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG