Доступність посилання

ТОП новини

Заступниця міністра Квіташвілі Павленко. Адвокат «під прикриттям»


Перша заступниця міністра охорони здоров’я Олександра Павленко порушила три закони – розслідування

Міністерство охорони здоров’я. Хто керує цим відомством, рішення якого відображаються на житті кожного українця? Головою МОЗ призначено грузина Олександра Квіташвілі, а хто працює його першим заступником? Олександра Павленко – до цього вона обиралася у Верховну Раду за округом у Києві від «Блоку Порошенка». Журналісти проекту «Схеми», досліджуючи кар’єрний шлях Олександри Павленко, виявили, що заступник міністра охорони здоров’я порушує антикорупційне законодавство – суміщає посаду члена Кабінету міністрів із адвокатською діяльністю. Чому закон не один для всіх, і чи може адвокат провадити політику у сфері медицини?


Законотворче «клонування»

Подолати корупцією у медичній сфері, ефективне фінансове планування, антикризовий менеджмент, прозорі процедури закупівлі ліків. Українське суспільство покладає великі надії на команду другого післяреволюційного міністра охорони здоров’я.

Але поки що працювати як єдиний механізм у Міністерства охорони здоров’я не виходить. В епіцентрі скандалу із закупівлями ліків опинилася перший заступник міністра Квіташвілі Олександра Павленко – і без того фігура доволі неоднозначна. До призначення у грудні минулого року юрист Павленко не мала ніякого стосунку ні до медицини, ні до держслужби. Запам’яталася тим, що захищала інтереси партії Наталії Королевської «Україна – веред!», була представником Сергія Тігіпка у Центрвиборчкомі та безуспішно боролася за мандат депутата як кандидат-мажоритарник від «Блоку Порошенка».

Тепер активісти звинувачують першого заступника міністра в тому, що вона намагається саботувати голосування за закон, який передбачає передати закупівлю ліків від Міністерства охорони здоров’я міжнародним організаціям – ВООЗ та ЮНІСЕФ. Ця умова прописана у Коаліційній угоді. У такий спосіб планували подолати український підхід – корупцію в цій сфері. Текст документа готували в Міністерстві охорони здоров’я за участі міжнародних експертів. Але, кажуть у Центрі протидії корупції, у процес втрутилася перший заступник міністра Павленко.

З’являється альтернативний законопроект з тими нормами, які пропонувала Павленко. А автором цього законопроекту є Загорія, який володіє «Дарницею»
Віталій Шабунін

«На якомусь із етапів вона запропонувала кілька норм, які, очевидно, вихолощували суть законопроекту, – каже Віталій Шабунін, голова правління ГО «Центр протидії корупції». – І ці норми, очевидно, не були враховані. Після реєстрації законопроектів від експертів з’являється альтернативний законопроект зі слово в слово тими нормами, які пропонувала пані Павленко. А автором цього законопроекту є пан Загорія, який володіє «Дарницею» – одним із найбільших фармхолдингів України. Якщо це не лобіювання першим заступником міністра інтересів, то що тоді це є?».

Йдеться про Гліба Загорія – генерального директора закритого акціонерного товариства «Фармацевтична фірма «Дарниця». Він – депутат від «Блоку Порошенка» у Верховній Раді та автор альтернативного законопроекту щодо закупівель ліків міжнародними організаціями. У 2011 році Олександра Павленко відстоювала інтереси «Дарниці».

«Павленко була представником в суді. Виконуючи свої адвокатські повноваження, а після того правки, які вона лобіювала, подає людина, інтереси якої вона в суді представляла, показує, що цей зв’язок не втратився», – додає Ярослав Юрчишин, менеджер з адвокацiї iнiцiативи «Реанiмацiйний пакет реформ».

Таким чином, кажуть активісти, перший заступник міністра охорони здоров’я може мати інтерес у «клонуванні» закону, що зрештою може спричинити те, що ліки закуповуватимуть за старим принципом і за старими схемами.

До речі, співавтор одного з альтернативних законопроектів Олександр Третьяков прямо заявив: зрештою право купувати ліки має повернутися до МОЗу. Тому, на противагу Богомолець, вони пропонують ЮНІСЕФ і ВООЗ закуповувати лише ліки, які можна поставити до квітня 2016 року. «Мова йде про період одного бюджетного року. Тому що це повинно робити міністерство. Бо в жодній країні такого немає», – зазначив Третьяков.

Він наголошує, що саме у першому варіанті законопроекту є умови для корупції.

«Потрібно прибрати основне слово – інші міжнародні організації. Тому що цим прикривають комерційні фірми», – зауважує Олександр Третьяков.

Чиновниця з «адвокатським щитом»

А поки у міністерстві, парламенті та у середовищі громадських активістів тривають баталії довкола законопроектів-клонів та персони першого заступника міністра, «Схеми» несподівано для себе виявили цікаву інформацію. Є підстави стверджувати, що Олександра Павленко уже грубо порушує українське законодавство.

По-перше, статтю 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Вона визначає, що несумісною з діяльністю адвоката є, у тому числі, робота на посаді заступника міністра.

«Якщо особа займається сумісництвом, то вона має повідомити раду адвокатів регіону, в якому вона займається адвокатською діяльністю, або в якому вона зареєстрована, про те, що вона припиняє свою адвокатську діяльність», – каже юрист Євген Пронін.

Але Олександра Павленко, яка 24 грудня 2014 року розпорядженням Кабміну за підписом Арсенія Яценюка призначена першим заступником міністра охорони здоров’я, досі не припинила своєї адвокатської діяльності. Вона сама це відкрито підкреслює. На особистій сторінці у Фейсбук у даних про місце роботи зазначено: «Перший заступник міністра та адвокат».

І найголовніше. У профайлі Олександри Павленко в Єдиному реєстрі адвокатів України станом на ранок 6 березня 2015 року немає відомостей про припинення адвокатської діяльності.​

По-друге, таке сумісництво – порушення Закону України «Про центральні органи виконавчої влади». У пункті 3 статті 9 йдеться, що «особа, яка призначається на посаду першого заступника міністра чи заступника міністра, повинна відповідати вимогам до членів Кабінету Міністрів України, передбаченим Законом України «Про Кабінет Міністрів України». А там читаємо: «У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності посади члена Кабінету Міністрів України з іншими видами діяльності, такий член Кабінету Міністрів України у двадцятиденний строк з дня виникнення цих обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про відставку».

Але дані адвокатського реєстру доводять: Павленко й досі сидить на двох стільцях. І діяльності адвоката не припинила, і від крісла першого заступника міністра не відмовилася. А отже, вона не просто чиновник, а чиновник, додатково захищений надійним адвокатським щитом.

Юрист Євген Пронін наводить приклад: «Неможливо зробити обшук без спеціальної санкції, без ухвали суду і без дозволу не можна. Навіть якщо вони зроблять це віроломно – такі дії будуть нечинними».

Але найприкріше те, що після Революції гідності перший заступник міністра здійснює дії, через які, власне, багато людей і вийшло на площі – це порушення антикорупційного законодавства. Адже Стаття 7 ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції» обмежує сумісництво та суміщення з іншими видами діяльності особам, уповноваженим на виконання функцій держави.

«Я ще головою в бізнесі. Це формалізм»

Ми кілька днів намагалися запитати у першого заступника міністра охорони здоров’я Павленко про її сумісництво. Телефонували на номер її мобільного, телефонували прес-секретарю, чатували під міністерством і чекали на засіданні профільного комітету. Яке вона не відвідала.

Зрештою заклопотана Олександра Сергіївна знайшла кілька хвилин для Фейсбуку. Ось її позиція щодо сумісництва. Вона просто не має часу на те, щоб діяти за законом.

«...чесно, не вистачило часу завезти заяву на призупинення дії свідоцтва. Не вистачає часу на поїсти навіть. Але заява готова, там просто подача особиста. Що ж, сьогодні-завтра таки кину все і повезу. В будь-якому випадку, починаючи з моменту призначення, я дотримуюся закону і не представляю, як адвокат, нікого в суді та не веду адвокатську діяльність. Я ще головою живу, як в бізнесі – формалізм не так важливий, а орієнтир на ефективність. А тут потрібно дуже багато уваги приділяти формалізму».

Редакція програми відкрита для публікації додаткових пояснень Олександри Павленко.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG