Доступність посилання

ТОП новини

11 березня МВФ вирішить, чи надавати Україні чергову позику на фінансову стабілізацію


Україна чекає на понад 17 мільярдів доларів допомоги

Київ – Найімовірніше, МВФ погодиться надати Україні понад 17 мільярдів доларів допомоги, прогнозують українські експерти й урядовці. Частина закордонних фахівців – менш оптимістичні. Рада директорів фонду, яка має вирішити долю кредиту, збирається 11 березня. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив, що Україна виконала всі вимоги МВФ, зокрема щодо скорочення державних витрат і підвищення тарифів. Про це говорять й економісти. Але вони наголошують, що коштів від міжнародних кредиторів вистачить лише для уникнення дефолту і забезпечення фінансової стабілізації. Якщо уряд не продемонструє прогресу у реформах, Україні не зарадять і гроші західних донорів, зауважують аналітики.

11 березня рада директорів Міжнародного валютного фонду збереться у Вашингтоні з єдиним питанням порядку денного: чи надавати Україні кредит за новою програмою допомоги? Водночас МВФ автоматично припинить попередню програму надання кредитів stand by, яка почала діяти навесні минулого року, після перемоги Майдану. Раніше місія Міжнародного валютного фонду та українські урядовці зробили спільну заяву про те, що вони попередньо домовилися про надання кредиту Україні. З-поміж усіх міжнародних кредиторів МВФ позичає кошти з найнижчою ставкою – близько 3% річних.

2 березня цього року Верховна Рада ухвалила урядовий пакет законів, які дають Україні змогу виконати умови для надання кредиту МВФ. Зокрема, депутати проголосували за пенсійну реформу, за підвищення ренти на видобуток корисних копалин та за зміни до державного бюджету. Україна виконала всі вимоги іноземних кредиторів і може сподіватися на позитивне їхнє рішення, запевнив прем’єр Арсеній Яценюк.

Ми очікуємо на позитивне рішення наших іноземних партнерів щодо фінансової допомоги. Всі вимоги український уряд виконав
Арсеній Яценюк

«Я мав розмову з міністром фінансів США, ми очікуємо на позитивне рішення наших іноземних партнерів щодо фінансової допомоги. Всі вимоги український уряд виконав, як завжди. Ми сподіваємося, що рада директорів МВФ збереться 11 березня, ухвалить позитивне рішення, і в найкоротші терміни ми отримаємо додатковий фінансовий ресурс, який стабілізує і національну грошову одиницю, і українську економіку», – заявив український прем’єр.

Уряд виконав вимоги МВФ, бо не мав вибору – експерт

Кредит МВФ Україна швидше за все отримає, бо уряд виконав більшість умов надання донора, зауважив Радіо Свобода виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «Case-Україна» Дмитро Боярчук.

Найімовірніше, рішення буде позитивним. Сума першого траншу, за різними прогнозами, становитиме 5-10 мільярдів
Дмитро Боярчук

«Щодо вимог МВФ – ніхто за межами українського уряду та самого фонду не знає всіх деталей. Припускаю, що нинішній уряд не в тій ситуації, коли може робити, що заманеться, тому вимоги міжнародного донора він виконав, – пояснює експерт. – Найімовірніше, рішення буде позитивним. Якщо буде інакше – події спрогнозувати важко. Сума першого траншу, за різними прогнозами, становитиме 5-10 мільярдів», – сказав він.

Водночас економіст закликав не переоцінюватизначення кредиту МВФ для стабілізації української економіки. На його переконання, ці кошти є необхідним мінімумом, який дасть змогу заплатити за іншими кредитами та уникнути дефолту, оскільки нинішні золотовалютні резерви (5 мільярдів доларів), Україна може витратити за кілька місяців. Далі ж, наголошує Боярчук, усе залежить від української влади, яка повинна принаймні стимулювати розвиток економіки та припинити дотування бюджету за рахунок емісії гривні.

Україна зможе витратити кошти МВФ на збільшення золотовалютних резервів, погашення інших кредитів та підтримку фінансової стабільності, пояснює Радіо Свобода виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Водночас важать не стільки гроші фонду, скільки сигнал інвесторам та іншим кредиторам, що в Україну можна вкладати кошти.

Значна частина допомоги, яку Україна може отримати цього року – йтиме не від МВФ. Це – кошти ЄБРР, урядів США, Японії, Німеччини, Польщі...
Олег Устенко

«Найімовірніше, рада директорів МВФ у Вашингтоні ухвалить позитивне рішення щодо України. Україна виконала більшу попередніх частину вимог, щодо непопулярних, але необхідних кроків(підвищення тарифів та скорочення дефіциту бюджету з 12 до 8% ВВП). Ці кроки МВФ очікував від України до надання кредиту через те, що попередні уряди брали кошти, а потім пасли задніх. Те, що зробив український уряд – це не реформи, це розчищення фінансового поля для них. Водночас, значна частина допомоги, яку Україна може отримати цього року – йтиме не від МВФ. Це – кошти ЄБРР, урядів США, Японії, Німеччини, Польщі та інших донорів, на загальну суму близько 8 мільярдів доларів», – прогнозує економіст.

Олег Устенко очікує, що кошти Міжнародного валютного фонду розподіляться так: близько половини надійдуть до державного золотовалютного резерву Нацбанку, стільки ж – на рахунок Мінфіну, який, імовірно використає їх для латання «кредитних дірок» та з іншими цілями, пояснює аналітик. Водночас він наголошує, що для відновлення української економіки отримання кредитів недостатньо, для цього потрібні реформи, зокрема зміна інвестиційного клімату та боротьба з корупцією.

Одним із наслідків траншу МВФ може стати поступове зменшення загального обсягу державного боргу України на 15,4 мільярда доларів, і він скоротиться до 70% від ВВП, сподівається міністр фінансів Наталія Яресько. Якщо рада директорів фонду погодиться надати Україні кошти, стануть можливими переговори з кредиторами України щодо реструктуризації її боргів.

Зі свого боку Олег Устенко вважає, що реструктуризація, дострокове погашення кредитів чи інші кроки зі зменшення загальної заборгованості залежать не так від рішення МВФ, як від зусиль української влади. Таке скорочення боргу може бути й меншим, підсумовує він.

Тим часом New York Times повідомляє, що зменшення українського боргу до позначки 70% від ВВП означатиме: Україна здатна повертати борги. Якщо ж борг держави є більшим за цей показник, МВФ та інші кредитори зазвичай намагаються не кредитувати її. Відтак у виданні вважають, що доки Україна має більший борг, залишається невизначеною доля 40 мільярдів доларів міжнародного пакету «порятунку України», в якому 17 із половиною мільярдів доларів припадає на МВФ.

Джерела видання стверджують, що переговори з реструктуризації українських боргів будуть складними через збройний конфлікт, що триває на сході держави.

Саме через цей конфлікт у найближчі роки Україні може знадобиться більше фінансової допомоги, ніж ті 40 мільярдів доларів, які планують надати іноземні донори. Таку думку висловила заступник голови Єврокомісії Крісталіна Георгієва.

Як аргумент, вона наводить те, що через бойові дії півтора мільйонів українців втратили дах над головою і потребуватимуть державної допомоги. Водночас у МВФ наголошують, що загальна сума, яку Україна сподівається отримати від кредиторів упродовж чотирьох років, може й збільшитися.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG