Доступність посилання

ТОП новини

На російському сайті закликають забрати у Білорусі три області


Ілюстрація до статті на російському націоналістичному сайті «Спутник и погром»
Ілюстрація до статті на російському націоналістичному сайті «Спутник и погром»

Незалежно від того, приватна це ініціатива чи профінансована Путіним робота, це зачіпка для розгортання гібридної атаки на білоруську незалежність – опозиціонер

Олег Грузьдзілович

Російський націоналістичний інтернет-ресурс «Спутник и погром» опублікував статтю, в якій ставиться під сумнів законність приєднання до території Білоруської РСР у 20-х роках Вітебської, Могильовської і Гомельської областей. У статті це порівнюється з приєднанням до України Криму.

«Всі знають, що в 1954 році Крим незаконно передали зі складу Російської РФСР до складу Української РСР, багато хто чув, що в 1918 році до Радянської України приєднали територію Донецько-Криворіжської Радянської Республіки, проте мало кому відомо, що в 1920-х роках в склад Білоруської РСР насильно загнали Витебщину, Могильовщину і Гомельщину, що раніше належали РРФСР... Вітебськ, Могильов і Гомель були передані Радянської Білорусі, як мішок картоплі», пише автор статті Кирило Авер'янов-Мінський, і в кінці свого твору говорить про «незаконність більшовицьких подарунків, зроблених БССР в 1924 і 1926 роках».

Як помічали спостерігачі, стаття з'явилася саме в той час, коли в Росії відзначають річницю анексії Кримського півострова, яку назвали «поверненням». Чи відреагує білоруська влада на подібні висловлювання? Яких заходів проти посягання на територію Білорусі повинні вживати білоруські спецслужби?

Лукашенко: «Русский мир?» Забудьте»

Є окремі розумники, які заявляють, що Білорусь – це, як вони кажуть, частина «Русского мира» і мало не Росії. Забудьте! Білорусь – суверенна і незалежна держава
Олександр Лукашенко

«Є окремі розумники, які заявляють, що Білорусь це, як вони кажуть, частина «Русского мира» і мало не Росії. Забудьте! Білорусь суверенна і незалежна держава. Ми змусимо будь-кого поважати наш суверенітет і незалежність, хто міркує, що не було, мовляв, такої країни. Не було, а тепер є, і з цим треба рахуватися», сказав Олександр Лукашенко на прес-конференції в Мінську 29 січня 2015 року.

Олександр Лукашенко і Володимир Путін
Олександр Лукашенко і Володимир Путін

Чи стало з тих пір менше проявів проросійського націоналізму з боку різних суспільних груп на території самої Білорусі?

Спостерігачі відзначають, що в містах Білорусі і далі роздають стрічки та прапорці російських та георгіївських кольорів, в магазинах продають сувеніри з російською символікою і портретами Володимира Путіна, на вулицях з'являються люди з символікою невизнаних проросійських «ДНР» і «ЛНР», а по Мінську навіть роз'їжджав автомобіль з прапором «ДНР», який був пошкоджений невідомими.

Різниця між словами і діями

Опозиційний політик Вінцук Вячорка згадав про вже традиційні мотопробіг по білоруській території російських байкерів.

«Чому їм ніхто не забороняє перетинати кордон Білорусі під імперськими прапорами, але громадян з національними білоруськими прапорами постійно затримують?!» обурюється Вінцук Вячорка. Політик не вважає, що Олександр Лукашенко, як пише автор статті, «розкручує маховик білорусизації:

Лукашенко білорусизація і в голову не приходить
Вінцук Вячорка

Лукашенко білорусизація і в голову не приходить. У ситуації загрози він повинен піклуватися про оборонний потенціал країни. Як правильно сказав один командувач, найкраща гарантія суверенітету довіра між народом і керівництвом країни. А у нас замість довіри йде закручування гайок, у тому числі, щодо громадянського суспільства, яке є головною опорою і берегинею національної ідеї.

Вінцук Вячорка
Вінцук Вячорка

Такі речі, як створення білоруських класів, як повернення білоруської мови в університети, наявність реального вибору мови спілкування з державними установами – цього не було, немає і не передбачається
Вінцук Вячорка

​Що можна відзначити? Тепер уже не надходить команд душити певні прояви націоналізму, як то мовне шоу або свято білоруського орнаменту. Але такі речі, як створення білоруських класів, як повернення білоруської мови в університети, наявність реального вибору мови спілкування з державними установами цього не було, немає і не передбачається. Лукашенко боїться структурування суспільства і консолідації суспільства як нації.

Заяву щодо білоруських територій зробила приватна особа на російському сайті. Варто реагувати на неї як на заяву, яка дійсно може чимось загрожувати територіальній цілісності Білорусі?

Менталітет росіян готувався до того, що Україну потрібно проковтнути
Вінцук Вячорка

Досить вивчити досвід подій в Україні, в Криму, щоб побачити, що дуже важливою складовою є інформаційно-політична підготовка. Тобто менталітет росіян готувався до того, що Україну потрібно проковтнути.

Незалежно від того, чи це приватна ініціатива, або профінансована Путіним робота, все одно такі речі ​– зачіпки для розгортання гібридної атаки на білоруський незалежність
Вінцук Вячорка

Так і тут. Незалежно від того, чи це приватна ініціатива, або профінансована Путіним робота, все одно такі речі ​зачіпки для розгортання гібридної атаки на білоруський незалежність. Хоча як юридично, так і по суті такі заяви ніяких підстав не мають. На відміну від Донбасу чи того ж Придністров'я, всі три нинішні східні області Білорусі етнічно єдині, вони нічим принципово не відрізняються від західних чи від Мінської області. І, до речі, нагадаю, що та ж Білоруська Радянська Республіка була оголошена в Смоленську, в межах не тільки цих трьох східних, але також Смоленської частини нинішніх Тверській і Брянської областей.

Як ви думаєте, чи якісь дії з боку білоруського керівництва будуть у відповідь на подібні публікації?

У минулому році з Росії до Білорусі приїхали так звані байкери, які проводили мотопробіг під назвою «По ухабам России с любовью». А це у них, значить, і Полоцьк, і Мінськ, і Брест
Вінцук Вячорка

Ніякої помітної реакції не буде. Ми пам'ятаємо деякі Лукашенкові декларативні заяви про недоторканність території Білорусі і про те, що чорносотенцям потрібно вказати на їхнє місце. Однак реальність така, що і далі не будуть дозволяти прояви національної солідарності, зате дозволяли і дозволятимуть прояви імперства. Можу згадати, як у минулому році з Росії до Білорусі приїхали так звані байкери, які проводили мотопробіг під назвою «По ухабам России с любовью». А це у них, значить, і Полоцьк, і Мінськ, і Брест, куди вони заїхали зі своїми російськими прапорами і стрічками і з імперськими гаслами.

У прес-службі КДБ не вдалося отримати коментар до статті на порталі «Спутник и погром». Телефон прес-служби на дзвінки не відповідає, на сайті відомства на цю тему нічого не сказано. А взагалі, чи потрібно спецслужбам реагувати на прояви націоналізму, що загрожують державі?

Колишній співробітник КДБ Валерій Костко вважає, що саме за тим, як ведеться робота з подібними явищами, потрібно зараз вирішувати, чи на своєму місці той чи інший співробітник спецслужб.

Валерій Костко
Валерій Костко

Спецслужби повинні на це реагувати, як на спробу захоплення території Білорусі, порушення суверенітету і незалежності
Валерій Костко

​«Спецслужби повинні на це реагувати, як на спробу захоплення території Білорусі, порушення суверенітету і незалежності. А це особливо небезпечно державний злочин.

Потрібно вживати всіх заходів, щоб не поширювали ці скажені думки, та блокувати діяльність тих активістів, які зараз за завданням почнуть готувати ґрунт до створення «вітебській народної республіки» і «могилевской республіки»
Валерій Костко

На це спецслужби повинні реагувати: в першу чергу, вживати всіх заходів, щоб не поширювали ці скажені думки, та якось блокувати діяльність тих активістів, які зараз за завданням почнуть готувати ґрунт до створення «вітебській народної республіки», «могилевской республіки» і так далі. А якщо вони не будуть реагувати, то потрібно їх розганяти, і все питання.

Потрібно реагувати діями, а не словами. Але поки з боку нашого керівництва я бачу тільки слова. Чому досі продовжують у нас поширювати ці стрічки? Чому міліція не реагує, коли тут їздять з прапорами цих «народних республік»? Це ж для них привід починати подальші дії. «А, ви не реагуєте? Значить, потрібно робити наступний крок». А якщо ми відреагуємо, то заспокояться, почнуть шукати якісь інші варіанти. Але почасти вони не зупиняться. Поки Путін при владі в Росії, ніяких надій нема. В Україні ніхто не чекає, і Білорусі не варто чекати», вважає Валерій Костко.

Кирило Авер'янов-Мінський повідомив кореспонденту «Нашої ниви», що раніше його позбавили білоруського громадянства у зв'язку з «отриманням російського». За даними газети, в грудні минулого року КДБ робив перевірку статей автора, але не знайшов у них закликів до дій проти Білорусі.

Оригінал матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG