Доступність посилання

ТОП новини

«Осколки з місця падіння MH17 належать ракеті ЗРК «Бук» – міжнародні криміналісти


Плакат на проукраїнському мітингу в Сіднеї, 19 липня 2014 року
Плакат на проукраїнському мітингу в Сіднеї, 19 липня 2014 року

Нідерландські журналісти знайшли докази того, що літак над Донецьком був збитий «Буком»

Нідерландська телекомпанія RTL в четвер повідомила, що має перші незаперечні докази того, що рейс з Амстердама, який зазнав катастрофи 17 липня минулого року під Донецьком, був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук».

У листопаді кореспондент RTL Єрун Аккерманс зібрав на місці катастрофи, в районі селища Грабове, близько 15 фрагментів фюзеляжу і осколків та передав їх на аналіз до трьох незалежних інститутів в Німеччині, Великобританії та Польщі. Згідно з висновками експертів-криміналістів, хімічний склад матеріалу дозволяє стверджувати, що це – осколки ракети ЗРК «Бук». Один з осколків визначений як осколок боєголовки. На ньому виявлений серійний номер – буква «ц» кирилицею і цифра 2. Це осколок боєголовки ракети «Бук-9M317», сучасної версії системи «Бук-М1-2», наводить RTL висновки експерта Ніколаса де Ларрінагі з провідного лондонського центру оборонних досліджень IHS Jane's.

Якщо ракета потрапляє точно в ціль, то велику кількість цих застряглих осколків згодом можна виявити у фюзеляжі літака
Ніколас де Ларрінагі

«Ракета цього типу рухається до цілі через радар і вибухає на певній відстані від літака, адже її боєголовка влаштована таким чином, що діє майже як дробовик: ціль уражається дробом з десятків тисяч дрібних осколків, загальна вага яких у ракети «Бук-9M317» складає до 70 кілограмів. Якщо ракета потрапляє точно в ціль, то велику кількість цих застряглих осколків згодом можна виявити у фюзеляжі літака», – говорить Ніколас де Ларрінагі.

Через високу швидкість і температуру осколки сильно деформовані. Серед знайдених фрагментів ідентифікований також шматочок ракети з хвостової частини, який не розірвався. Телекомпанія RTL подає на своєму сайті докладний звіт з фото, відео та описом хімічного складу кожного з проаналізованих експертами фрагментів.

В ефірі новинного випуску RTL Єрун Аккерманс розповів, як збирав фрагменти: «Я приїхав до України, щоб висвітлювати військовий конфлікт, але коли побачив, що через чотири місяці після катастрофи «Боїнга» уламки так і валяються в полі покинуті, територія не охороняється, невідомо, чи будуть ці уламки переправлені для аналізу в Нідерланди, то я подумав, що пошукати підозрілі фрагменти – мій журналістський обов'язок».

Якщо на уламку ви бачите російську літеру, то зрозуміло, що це не від «Боїнга»
Єрун Аккерманс

Деякі шматочки здалися підозрілими одразу: «Якщо на уламку ви бачите російську літеру, то зрозуміло, що це не від «Боїнга», – говорить Аккерманс. – Не думаю, що я – єдиний, у кого на руках є шматочки ракети. Вважаю, що у Ради розслідувань у справах безпеки набагато більше таких осколків. Вони постараються реконструювати ракету, так що шматочок з російською буквою може мати для їхнього розслідування величезне значення».

Усі фрагменти вже передані Раді розслідувань у справах безпеки Нідерландів, яка керує міжнародним розслідуванням причин катастрофи. У офіційній реакції Ради на публікацію телекомпанії RTL говориться: «Розслідування причин катастрофи лайнера йде повним ходом і ґрунтується на набагато більшій кількості джерел, ніж одні тільки осколки. Додатковий матеріал для дослідження завжди бажаний, проте важливо також знайти неспростовні докази зв’язку між знайденим матеріалом і літаком, що зазнав катастрофи».

Відреагувала на публікацію і нідерландська прокуратура, яка очолює кримінальне розслідування. «Кримінальне розслідування катастрофи рейса MH17 враховує версію враження пасажирського літака ракетою «Бук», – наводить RTL слова представників прокуратури.

Це вже не перше власне розслідування телекомпанії RTL у пошуках правди про катастрофу «Боїнга». У грудні минулого року журналісти RTL провели ретельний аналіз трьох фотографій, зроблених з селища Торез в перші хвилини після катастрофи, на яких, імовірно, зображений стовп диму від старту ракети «Бук». Того разу до розслідування також підключалися фахівці з військової техніки, професіонали з експертизи фотозображень, проводився порівняльний аналіз з супутниковими фотографіями. Схожий аналіз в січні цього року опублікувало і мережеве співтовариство журналістів-розслідувачів Bellingcat. І нарешті, цього тижня російський журналіст Сергій Пархоменко сайті «Медуза» навів результати власного аналізу цих знімків, зв'язався з їхнім автором. Примітно, що всі три журналістські розслідування, що проводилися незалежно одне від одного, вказують на фактично одне і те ж місце, звідки міг бути зроблений запуск ракети «Бук» – поле дорогою до селища Сніжне на території, підконтрольній сепаратистам.

«Боїнг» авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014. Загинули всі 298 людей на борту, переважна більшість з них – нідерландці.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG