Доступність посилання

ТОП новини

Посол Латвії: ситуація в Криму і на Донбасі не має впливати на рішення ЄС про безвізовий режим


Ми не хочемо встрягати в пропагандистську війну з Росією – Пойканс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:37 0:00

Ситуація в Криму і на Донбасі не повинна впливати на ухвалення Євросоюзом рішення про запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України до ЄС, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода посол Латвії з питань «Східного партнерства» Юріс Пойканс.

«Для нас найголовніше – виконання технічних критеріїв. Ми чекаємо аналіз Єврокомісії, тривають поїздки делегацій, які оцінюють готовність України до запровадження безвізового режиму. Якщо буде позитивний результат від Європейської комісії, то Латвія завжди його підтримує. Ми вважаємо, що ситуація в Криму і на Донбасі не повинна впливати на ухвалення цього рішення», – сказав посол.

Він наголосив, що наразі процес підготовки України до запровадження безвізового режиму з Європейським союзом є технічним, а не політичним.

«Наразі це технічний процес, є дві фази. Перша фаза передбачає ухвалення законодавства. Зараз триває друга фаза, коли ці закони мають бути втілені в життя. Наразі дуже важко сказати, де ми будемо в Ризі. Але, незалежно від того, яке саме рішення буде ухвалене, думаю, що буде даний сильний сигнал, що ЄС зацікавлений у перспективі безвізових поїздок українських громадян. І навіть якщо не буде рішення до Ризького саміту, процес триватиме», – відзначив Юріс Пойканс.

21-22 травня в столиці Латвії Ризі має відбутися саміт «Східного партнерства». Попередньо передбачалося, що ЄС міг би на ньому ухвалити рішення про встановлення з Україною безвізового режиму для короткострокових поїдок її громадян. Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський раніше заявив, що Україні не варто очікувати такого рішення від ЄС саме на Ризькому саміті.

Цього тижня в Україні перебуває експертна комісія ЄС, яка повинна провести аналіз виконання Україною другої фази Плану візової лібералізації.

XS
SM
MD
LG