Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не може виключати можливості направлення миротворців на Донбас – Пойканс


Ми не хочемо встрягати в пропагандистську війну з Росією – Пойканс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:37 0:00

Ми не хочемо встрягати в пропагандистську війну з Росією – Пойканс

В історичній перспективі ЄС не може виключити жодного варіанту встановлення стабільного миру на сході України, включно з направленням міжнародної миротворчої місії, проте наразі це питання не стоїть на порядку денному Євросоюзу, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода посол Латвії з питань «Східного партнерства» Юріс Пойканс.

«ЄС працює на основі консенсусу, нас 28 країн. Ми спочатку стараємося домовлятися поміж собою, що можемо зробити. Ми намагаємося використовувати всі інструменти, щоб встановити мир на сході, співпрацюємо дуже тісно з ОБСЄ, з українським урядом. Тобто виключати в історичній перспективі ми не можемо жодного варіанту, але це питання має дуже багато аспектів», – сказав дипломат.

За його словами, ЄС сьогодні прагне допомогти Україні «знайти оптимальну формулу відносин у трикутнику Росія-сепаратисти-Україна плюс міжнародна спільнота».

«Ми маємо враховувати інтереси всіх сторін у цьому питанні, якщо ми знаємо, що певна сторона виступить категорично проти такого варіанту (направлення миротворців – ред.). ЄС робить те, що він може на даний момент: це та сама фінансова підтримка, допомога наших спеціалістів. Але, як я відзначав уже: не виключений жоден варіант. Нині ми маємо пройти першу фазу втримання миру на сході України. Якщо нам вдасться це зробити, то ми можемо піти й далі», – відзначив Пойканс.

Верховна Рада Україна ухвалила звернення до ООН та ЄС про направлення міжнародного миротворчого контингенту на Донбас. Раніше відповідний указ підписав президент Петро Порошенко, а РНБО ввела його в дію.

У ЄС поки що офіційно не коментують це питання й наголошують на ключовій ролі на даному етапі мирного врегулювання конфлікту на сході України посиленої спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. ЄС та ОБСЄ домовилися про збільшення її чисельності до 1 тисячі осіб.

XS
SM
MD
LG