Доступність посилання

ТОП новини

Після крадіжки сепаратиста «Моторолу» змусили обирати: в’язниця чи Донбас (світова преса)


​Протягом останніх декількох років він жив у Ростові та працював на автомийці, звідки п’яним викрав авто

Звідки на Донбасі з’явився Арсеній «Моторола» Павлов, розповідає журналіст Daily Beast. Мільярдер Джордж Сорос готовий інвестувати в Україну один мільярд доларів, повідомляє Reuters. В Україні Москва може або припинити конфлікт на прийнятних умовах, або дозволити йому затягнутися на невизначений термін і продовжити тягнути державу вниз, пише аналітик для Moscow Times. Припущення Заходу, що санкції призведуть до погіршення економічної ситуації Росії, що у свою чергу налаштує громадян і політичну еліту країни проти Кремля, є хибними, пише експерт у Project Syndicate.

Звідки на Донбасі з’явився Арсеній «Моторола» Павлов, дізнався журналіст американського сайту Daily Beast Джамбул Цулаєв. Моторола, наприклад, розповів в інтерв’ю, що дістав своє прізвисько під час чотирирічної службі монтером в армії, де працював з обладнанням «Моторола». «Так мене називали і під час антитерористичної операції в Чечні», – сказав він в інтерв’ю. До речі, він вважає український і чеченський конфлікти дуже різними.

«У Чечні воювали дві сторони, а тут українські фашисти намагаються знищити мирне російське населення й очистити Донбас від росіян. Донбас – це російська земля, це частина «русского мира», – сказав він.

Експерт із безпеки, журналіст Джулія Дейвіс: «Справжня розмова з російським фейковим супер солдатом. Нам він здається менш ніж переконливим»

Кінцевої мети на Донбасі Моторола поки що не бачить.

«Ми вже контролюємо 40 відсотків української території та будемо боротися, допоки не очистимо її від українських окупантів. У нас є більше ніж достатньо ресурсів і амбіцій для цього», – сказав він.

Однак, журналісту вдалося дізнатися дещо більше про минуле Мотороли за допомогою російських колег.

«Як виявилося, протягом останніх декількох років він жив у Ростові та працював на автомийці. Він мав серйозні проблеми з ростовською поліцією після того, як п’яним вкрав автомобіль із автомийки, щоб покататися. Йому дозволили обрати між в’язницею та війною, він обрав війну. Моторола – це просто бренд, створений російськими спецслужбами», – пише Цулаєв.

Мільярдер Джордж Сорос готовий інвестувати в Україну один мільярд доларів за умови, якщо західні країни допоможуть там із приватними інвестиціями, повідомляє міжнародна новинна організація Reuters.

Reuters: «Сорос каже, що готовий інвестувати 1 мільярд доларів в Україну, якщо Захід допоможе»

«Я готовий. Є конкретні інвестиційні ідеї, наприклад, у проекти сільського господарства чи інфраструктури. Я б вклав один мільярд. Це має принести прибуток. Мій фонд від цього виграє. Приватній ініціативі необхідне сильне політичне керівництво», – сказав Сорос у інтерв’ю.

На початку цього року Сорос презентував свій план, згідно з яким Україна могла б отримати від світової спільноти додаткових 50 мільярдів доларів.

В Україні Москва може або припинити конфлікт на прийнятних умовах, або дозволити йому затягнутися на невизначений термін і продовжити тягнути державу вниз, пише російський аналітик Володимир Фролов на сторінках англомовної російської газети Moscow Times. Загалом, Росія має три варіанта розвитку подій.

По-перше, Кремль може знову розпочати військові дії на Донбасі, щоб натиском змусити Київ надати регіонам особливий статус. Однак, це викликало б нові західні санкції, які мали б непередбачений вплив на російську економіку, зазначає аналітик.

По-друге, Кремль може назавжди заморозити конфлікт і зробити з Донбасу функціонуючу, хоча й невизнану ніким, державу, яка врешті-решт буде поглинута Росією. «Це навіть може призвести до того, що Київ юридично відмовиться від цих територій, в обмін на те, що російський президент Володимир Путін не чіпатиме решту України, на що він натякав місяць тому», – пише Фролов.

По-третє, Кремль може розпочати прямі переговори з Києвом, відкликати свою допомогу сепаратистам і дозволити Україні відновити свій суверенітет на Донбасі. В обмін на це, Київ погодиться на «придбання» Росією Криму за вибачення боргів та енергетичні субсидії, вважає аналітик.

Віце-президент Фонду Карнеґі з досліджень Ендрю Вейс: «Всі росіяни показали, що вони надають перевагу пасивній адаптації, а не протесту»

Припущення Заходу, що санкції призведуть до погіршення економічної ситуації в Росії, що у свою чергу налаштує громадян і політичну еліту країни проти Кремля, а також що надання військової допомоги Україні призведе до формування антивоєнних рухів у Росії, є хибними, пише оглядач Андрій Колесніков на сайті організації Project Syndicate.

«Західні політики не розуміють, що такий підхід не підірве режим, а, навпаки, змусить людей згуртуватися довкола нього. Опитування громадської думки вказують на те, що росіяни вважають, що тиск Заходу та санкції спрямовані не проти Путіна, але проти Росії та її громадян», – пише оглядач.

Колесніков запевнює, що історично росіяни продемонстрували, що вони надають перевагу пасивній адаптації, а не протесту. Крім того, через зростаючий економічний тиск середній клас не хоче залучатися до політики, так само, як і робітники. «Чим далі Захід збільшуватиме свій тиск, тим менша ймовірність того, що це зміниться», – підсумовує Колесніков.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG