Доступність посилання

ТОП новини

Росія не може розглядатися як альтернатива ЄС для Греції – Єврокомісія


Росія не може розглядатися як альтернатива Європейському союзу для Греції, заявила в Брюсселі речниця Європейської комісії Міна Андрєєва.

«Я б хотіла привернути вашу увагу до того, що єврокомісар з питань економіки та фінансів П’єр Московісі вже зауважував: хіба прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас не може мати гарних відносин із президентом Росії Володимиром Путіним? Це питання не для коментарів. Проте цілком зрозуміло, що Росія не є альтернативою для Греції», – сказала речниця Єврокомісії.

Андрєєва наголосила, що чинний грецький уряд приділяє велику увагу своїм відносинам з Європою, підтвердженням чого є кількість візитів та телефонних розмов з європейськими партнерами.

Вона також наголосила, що Греція не може своєю позицією якимось чином змінити рішення щодо санкцій проти Росії, ухвалене Європейською радою 19 березня.

«Нам не відомо, що позиція якогось уряду змінилася щодо цього питання», – відзначила речниця.

19 березня цього року глави держав та урядів країн ЄС вирішили, що питання зняття санкцій з Російської Федерації буде прив’язане до повного виконання мінських угод, а це включає проведення демократичних місцевих виборів, відповідно до українського законодавства, відновлення контролю України за кордоном до кінця поточного року.

Раніше єврокомісар П’єр Московісі заявив, що Євросоюз не має наміру тримати Грецію в єврозоні за будь-яку ціну, а тільки за умови виконання строгих норм і проведення реформ. Він визнав, що вихід Греції з єврозони завдасть значної шкоди валютному союзу, зокрема його цілісності.

20 березня цього року в Москві відбулася зустріч першого заступника міністра національної оборони Греції Костаса Ісіхоса із заступником міністра оборони Росії Анатолієм Антоновим. Як повідомило російське оборонне відомство, сторони домовлялися про військову та військово-технічну співпрацю.

Офіційно Греція не шукає альтернативних джерел фінансування. Експерти неодноразово відзначали, що кредит від Росії може стати альтернативою або доповненням до кредитних програм ЄС, оскільки російські позики не вимагатимуть від Греції проведення системних реформ, на яких наполягає Європейський союз.

XS
SM
MD
LG