Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: бойовики не пустили спостерігачів у Горлівку


Спостерігачі ОБСЄ поблизу Ульянівського, за 100 кілометрів від Донецька, 19 березня 2015 року
Спостерігачі ОБСЄ поблизу Ульянівського, за 100 кілометрів від Донецька, 19 березня 2015 року

Бойовики «ДНР» не пропустили спостерігачів ОБСЄ до підконтрольної сепаратистам Горлівки, йдеться в повідомленні ОБСЄ.

Інцидент стався 1 квітня. На блокпості біля в’їзду в місто спостерігачів зупинили члени «ДНР» і заявили, що їм в’їжджати в Горлівку не можна. Причину такого рішення вони не пояснили, заявили в ОБСЄ. При цьому, за словами спостерігачів, інший транспорт бойовики пропускали.

Як заявили члени спостережної місії, їх також не пропустили в підконтрольне владі України Кримське (за 51 кілометр від Луганська). На блокпосту українських силовиків спостерігачам пояснили, що їхати далі занадто небезпечно, але причини небезпеки не пояснили, йдеться в повідомленні.

Заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуґ сьогодні в Донецьку закликав всі сторони конфлікту на Донбасі сприяти безперешкодному доступу спостерігачів до місць, які становлять інтерес для місії.

«Сьогодні обидві сторони запевнили мене в тому, що наш доступ надалі буде розширений, щоб ми змогли відвідувати місця, які становлять інтерес для нашої роботи», – сказав Гуґ.

За його словами, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ фіксує масштабне пересування важкого озброєння на Донбасі, але поки що не може заявити про повне виконання сторонами конфлікту взятих на себе зобов’язань з відведення озброєння від лінії протистояння.

Гуґ заявив, що представники місії отримали доступ до місць тимчасової дислокації відведеного озброєння. «Під час відвідувань таких місць дислокації озброєння ми вже почали складати списки техніки», – розповів заступник голови місії.

Спостерігачі ОБСЄ заявляють, що режим припинення вогню на Донбасі досі є нестійким.

12 лютого лідери України, Франції, Німеччини і Росії домовилися про припинення вогню на Донбасі від 15 лютого. Домовленості, які також передбачали відведення важкого озброєння від лінії фронту і обмін полоненими, повністю не виконуються, обстріли тривають. Сторони конфлікту обвинувачують одна одну в порушенні режиму припинення вогню.

XS
SM
MD
LG