Доступність посилання

ТОП новини

На ядерних переговорах з Іраном погодили основні моменти


Учасники переговорів щодо ядерної програми Ірану, Лозанна, 2 квітня, 2015
Учасники переговорів щодо ядерної програми Ірану, Лозанна, 2 квітня, 2015

Тегеран та шість світових лідерів погодили основні моменти угоди щодо ядерної програми Ірану, яка має бути остаточно узгоджена до 30 червня.

Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні, яка увечері 2 квітня під час прес-конференції у швейцарському місті Лозанна зачитала спільну заяву, назвала сьогоднішні домовленості «знаковим кроком» у довготривалих переговорах щодо обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з Тегерана економічних санкції.

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф наголосив, що Тегерану та представникам Франції, Британії, Німеччини, США, Росії та Китаю потрібен ще деякий час для досягнення остаточних домовленостей.

«Ми продовжуємо працювати над виробленням основних параметрів, що дозволить нам підготувати проект остаточної угоди до 30 червня», – зазначив Заріф.

Державний секретар США Джон Керрі зазначив, що були вирішені важливі розбіжності для досягнення домовленостей і роботи продовжиться.

31 березня учасники переговорів щодо іранської ядерної програми вирішили продовжити консультації, оскільки до цього терміну їм не вдалося досягти рамкових домовленостей про обмеження Іраном ядерних розробок в обмін на послаблення міжнародних санкцій. Ці домовленості повинні стати основою для всеосяжного майбутньої угоди, крайній термін досягнення якої призначений на 30 червня.

Захід підозрює Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Іран відкидає ці припущення, стверджуючи, що розробки ведуться виключно в мирних цілях.

XS
SM
MD
LG