Доступність посилання

ТОП новини

Росія закликає до невідкладного зняття санкцій проти Тегерана


Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рибаков
Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рибаков

Росія закликає до невідкладного зняття санкцій проти Тегерана, включаючи ембарго на постачання зброї, зважаючи на узгодження принципових моментів щодо досягнення угоди про обмеження ядерної програми Ірану.

Заступник міністра закордонних справ Росії, голова російської делегації переговорників щодо ядерної програми Ірану Сергій Рибоков зазначив, що санкції ЄС та США проти Ірану є неприпустимими і повинні бути скасовані так швидко, як це можливо.

Рибаков не уточнив чи, на його думку, ці санкції мають бути скасовані незалежно від того, чи будуть досягнуті кінцеві домовленості між Іраном та шістьма світовими лідерами.

За словами Сергія Рибакова, Росія та інші члени Ради безпеки ООН працювали над механізмом скасування санкцій, запроваджених проти Ірану. Він наголосив, що Росія, яка має право вето у Раді безпеки, «наполягатиме на безвідкладному рішенні щодо скасування ембарго на постачання Ірану», якщо буде досягнута кінцева угода.

У 2010 році Раді безпеки ООН за підтримки Росії ухвалила рішення щодо різкого обмеження експорту зброї до Ірану.

Увечері 2 квітня дипломати Ірану і шести світових держав погодили основні моменти угоди щодо ядерної програми Тегерана, яка має бути остаточно узгоджена до 30 червня.

31 березня учасники переговорів вирішили продовжити консультації, оскільки до цього терміну їм не вдалося досягти рамкових домовленостей про обмеження Іраном ядерних розробок в обмін на послаблення міжнародних санкцій.

Президент США Барак Обама схвалив домовленість з Іраном щодо ядерної програми.

Захід підозрює Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Іран відкидає ці припущення, стверджуючи, що розробки ведуться виключно в мирних цілях.

XS
SM
MD
LG