Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Чехії: Земан переборщив, зачинивши двері у Град для посла США


Мілош Земан
Мілош Земан

Прем’єр Чехії Богуслав Соботка заявляє, що не вважає адекватною реакцію президента країни Мілоша Земана про «зачинені для посла США двері у Празький Град», де розташована канцелярія президента Чехії.

«Природно, я б привітав, якщо б підхід пана президента в цілому до закордонної політики був більш професійним. Гадаю, що реакція президента Земана не була адекватною по відношенню до того, що сказав американський посол», – наголосив Богуслав Соботка.

5 квітня чеський президент в інтерв’ю для видання Parlamentní listy заявив, що «двері у Град для посла США Ендрю Шапіра зачинені». Так Мілош Земан відреагував на позицію посла США у Чехії щодо України, висловлену ним 30 березня в інтерв’ю для чеського інформаційному каналу ČТ24. Зокрема, Шапіро наголосив, що Мілош Земан на святкуванні 9 травня з нагоди 70-ліття закінчення Другої світової війни в Москві, «можливо, буде єдиним лідером – представником країн ЄС, який стоятиме на сцені і спостерігатиме за військовим парадом, але це армія, яка дестабілізує одну із сусідніх держав ЄС».

Ендрю Шапіро зі свого боку також відповів Мілошу Земану. «Я ціную добрі робочі стосунки з будь-ким і хочу, щоб чеський президент знав, що мої двері для нього залишаються відчиненими», – заявив американський посол.

Низка чеських політичних лідерів також поставилась критично до реакції Мілоша Земана. Так, голова парламенту Чехії Ян Гамачек вважає, що «рішення пана президента розірвати стосунки з послом США в цій ситуації є неадекватним». Також один із лідерів опозиції, член Сенату – вищої палати парламенту Чехії Пршемісл Соботка закликав уряд країни не підтримувати поїздку Мілоша Земана до Москви на відзначення 70-ліття закінчення Другої світової війни, а послові США в Чехії Ендрю Шапіро передав, що «двері до чеського Сенату для нього завжди відкриті».

XS
SM
MD
LG