Доступність посилання

ТОП новини

Ковтун: загибель Литвиненка була «самогубством через необережність»


Дмитро Ковтун, підозрюваний у справі про вбивство Олександра Литвиненка
Дмитро Ковтун, підозрюваний у справі про вбивство Олександра Литвиненка

Дмитро Ковтун, підозрюваний у справі про вбивство у Британії колишнього співробітника російської ФСБ Олександра Литвиненка, називає його загибель «самогубством через необережність». Про це Ковтун заявив у середу, 8 квітня, на прес-конференції у Москві.

Олександр Литвиненко помер у Лондоні у листопаді 2006 року у лікарні, куди його доставили з отруєнням радіоактивним полонієм. Британські слідчі вважають головними підозрюваними у його смерті депутата російської Держдуми від ЛДПР Андрія Лугового і підприємця Дмитра Ковтуна. Вони обоє у минулому були співробітниками російських спецслужб.

Британські слідчі підозрюють, що радіоактивна речовина у чай Литвиненко потрапила під час його зустрічі з Луговим і Ковтуном 16 жовтня 2006 року. Пізніше вони заявили, що результати аналізу радіоактивного сліду дають підстави говорити, що Литвиненко був отруєний з третьої спроби.

У середу, 8 квітня, Ковтун розповів, що у день його зустрічі з Луговим та Литвиненком останній не нічого не замовляв у ресторані, оскільки напередодні сильно отруївся і навіть викликав швидку допомогу. На думку Дмитра Ковтуна, це доводить їх непричетність до отруєння. Він стверджує, що сліди полонію, виявлені і на ньому, і на Андрієві Луговому. За його словами, вони з’явилися після цієї зустрічі з Литвиненком.

Сьогодні Дмитро Ковтун підтвердив, що готовий взяти участь у слуханнях у справі як основний учасник. Він зможе дати свідчення через відеозв'язок 27 липня. Але до 22 травня він повинен був надати Високому суду у Лондоні письмові відповіді на 10 питань, які були передані Росії два роки тому.

Досі Ковтун і Луговий відкидали всі звинувачення і відмовлялися не тільки постати перед судом у Лондоні, а й співпрацювати зі слідством.

XS
SM
MD
LG