Доступність посилання

ТОП новини

Путін закликає Грецію до участі у «Турецькому потоці»


Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас (Л) і президент Росії Володимир Путін
Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас (Л) і президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що участь Греції у проекті газопроводу «Турецький потік» допоможе цій південноєвропейській країні перетворитися в енергетичний хаб (центр) у цьому регіоні.

«Ми говорили про перспективи реалізації крупного інфраструктурного проекту, який ми називаємо «Турецький потік». Це є ключовий проект щодо транспортування російського газу через Туреччину на Балкани, можливо і до Італії та Центральної Європи. Новий маршрут забезпечить європейців у паливі, а Греції дозволить стати одним з енергорозподільних центрів на континенті. Це допоможе залучити значні капіталовкладення у грецьку економіку та створити додаткові робочі місця», – сказав Володимир Путін у середу, 8 квітня, після зустрічі у Москві з прем’єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом.

Путін наголосив, що Ципрас не просив Росію про фінансову допомогу для Греції під час сьогоднішньої зустрічі. Але російський президент висловив впевненість, що Греція зможе виплатити 265 мільярдів доларів борну європейським країнам та МВФ.

Алексіс Ципрас, своєю чергою, заявив, що Греція зацікавлена і вивчатиме можливість розширення будівництва «Турецького потоку».

У грудні Москва та Анкара домовилися про будівництво так званого газопроводу «Турецький потік».

14 січня голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер після переговорів з новим віце-президентом Єврокомісії з енергетичних питань Марошем Шефчовичем заявив, що газопровід «Турецький потік» має стати єдиним маршрутом для постачання російського газу до ЄС і це дозволить зняти ризики транзиту через Україну.

За словами Міллера, тепер європейці мають створити необхідну газотранспортну інфраструктуру від кордону Туреччини та Греції для прийому газу через так званий «Турецький потік».

У «Нафтогазі» зауважили тоді, що заяви російського «Газпрому» не мають економічного підґрунтя і є політичним блефом.

XS
SM
MD
LG