Доступність посилання

ТОП новини

Справу сина Джемілєва розглянуть 14 квітня – адвокат


Присяжні розглянуть справу сина національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсера у вівторок 14 квітня, повідомляє його адвокат Микола Полозов.

За його словами, Краснодарський крайовий суд сформував колегію присяжних у справі Хайсера Джемілєва.

«Відібрали 16 присяжних засідателів, 12 основних і чотири запасних. Перше засідання призначено на 14 квітня», – написав Полозов в своєму twitter.

8 квітня Краснодарський крайовий суд відмовився задовольнити апеляцію щодо зміни запобіжного заходу Хайсеру Джемілєву.

Хайсера Джемілєва затримали 27 травня 2013 у дворі його будинку у Бахчисараї. Його звинувачують у вбивстві 44-річного будівельника Февзі Едема, який загинув від пострілу у голову.

Міліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство). У Меджлісі заявляють, що це було вбивство з необережності. Київський районний суд Сімферополя обрав Хайсеру Джемілєву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Після анексії Криму слідчі органи вирішили розслідувати цю справу заново. У теж час Апеляційний суд Києва розцінив дії Хайсера як вбивство з необережності і постановив звільнити його з-під варти. Європейський суд з прав людини також виніс рішення про звільнення Джемілєва-молодшого. Однак Росія відмовляється його виконувати.

Лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву надходили від представників президента Росії пропозиції зустрітися з Володимиром Путіним. Вони натякали, що у залежності від результатів розмови, утримуваний під арештом в анексованому Криму син Джемілєва буде звільнений, а самому Джемілєву відкриють дорогу до Криму.

На думку Мустафи Джемілєва, його сина тримають у заручниках, щоб отримати потрібну їм відповідь. Лідер кримськотатарського народу переконаний, що окупація Криму не триватиме довше п’яти років, і він зможе повернутися на батьківщину.

XS
SM
MD
LG