Доступність посилання

ТОП новини

Дрібна криза може перерости у велику – політтехнолог про коаліцію


Протистояння між «партіями Майдану» помітніше, ніж між коаліцією та опозицією

Фракція партії «Батьківщина» ініціювала проведення зборів коаліції для того, аби визначити стандарти поводження та відносин всередині коаліції. Це стало реакцією на звинувачення депутата Антона Геращенка, який закинув партіям «Батьківщина» і «Свобода», що вони критикують роботу уряду на догоду Росії. Натомість у «Батьківщині» вважають, що колеги по коаліції перейшли від політичного діалогу до відвертого хамства. Про приховані причини конфлікту всередині коаліції Радіо Свобода розповів політтехнолог Сергій Гайдай.

Дрібна криза може перерости у велику – політтехнолог про коаліцію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Обмін обвинуваченнями між «Народним фронтом» і «Батьківщиною» – це непорозуміння чи ознака того, що коаліція переживає серйозну кризу?

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

– Я би сказав, що коаліція переживає невелику кризу, яка може перерости у велику. Природа цієї кризи в тому, що українські партії та політичні сили не мають ідеологічної основи і не об’єднуються на основі чи то єдиної програми, чи то єдиної ідеології. Натомість вони мають свої інтереси, а ці інтереси завжди є конкурентними. Так було завжди, скільки є український парламент. От, пам’ятаєте, Юлія Тимошенко, перебуваючи у владній коаліції, завжди була внутрішньою опозиціонеркою.

– Як же за таких умов визначити лінії розмежування?

Ті, хто при владі, розуміють, що вони мають всередині коаліції внутрішню опозицію. І саме це народжує ті процеси, які ми сьогодні бачимо

– Сьогодні влада, яка бере на себе відповідальність і, на жаль, не справляється з реформами в країні – вона втрачає рейтинги. Але так сталося, що частина партій в коаліції несе відповідальність за те, що відбувається – «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка». А частина, будучи в коаліції – цих рейтингів не втрачає. І саме по цій лінії іде розкол. Тому що частина коаліції розуміє: якщо вони й надалі залишатимуться біля влади, то вони також втрачатимуть довіру виборців. А ті, хто при владі, розуміють, що вони мають всередині коаліції внутрішню опозицію. І саме це народжує ті процеси, які ми сьогодні бачимо.

– Те що пропонує «Батьківщина» – зібрати раду коаліції та обговорити формат відносин – це допоможе здолати оцю маленьку кризу яка може перерости у велику?

Українські політики не дуже вміють домовлятися

– Вони можуть домовитися, як, наприклад, домовився з Коломойським Порошенко. Але, на жаль, українські політики не дуже вміють домовлятися.

– А Вас не дивує, що у нас зараз такий парламент, де найбільші конфлікти відбуваються не між більшістю та опозицією, а всередині коаліції?

– Ні, мене це не дивує – це нормальна українська традиція. Юлія Тимошенко свого часу була у внутрішній опозиції до Віктора Ющенка, хоча вони разом були при владі…

– Але в чому ж тоді інтерес опозиції?

Реальна мета опозиції – «Опозиційного блоку» і декількох парламентських угруповань – саме в нових парламентських виборах

– У цьому парламенті опозиція залишилася зовсім без керівних посад у комітетах і без реальної влади. Думаю, що реальна мета опозиції – «Опозиційного блоку» і декількох, скажімо так, парламентських угруповань – саме в нових парламентських виборах.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG